Retrospectief: De Peppeldreef of Kerk-Allee

0235600_Retrospectief_Peppeldreef_edt.jpg
.

Retrospectief: De Peppeldreef of Kerk-Allee

Loenen is een oud dorp, dat in 1988 haar 1150-jarig bestaan vierde. Er zijn veel oude wegen en paden, die heel vroeger al nodig waren voor de inwoners om zich te verplaatsen. Het laantje vanaf de Hoofdweg tegenover Kasteel Ter Horst richting De Groote Modderkolk is zo’n oud paadje. Het wordt van oudsher De Peppeldreef genoemd. De bomen, die tot enkele jaren geleden langs deze zandweg groeiden, waren populieren, ook wel peppels genoemd. De bomen waren kaprijp en zijn gerooid. Het paadje wordt door Loenenaren nog altijd De Peppeldreef genoemd, maar vroeger werd dit ook wel als Kerk-Allee aangeduid, omdat het de verbindingsweg vormde voor de katholieken in Beekbergen naar de schuilkapel in kasteel Ter Horst.
In de tijd dat de katholieken in Beekbergen geen Heilige Mis konden bijwonen in hun eigen dorp, waren ze aangewezen op de schuilkapel St. Antonius in Loenen. De Peppeldreef was voor de kerkgangers een ‘binnendoorpad’ van hun woning naar de kapel in het bijgebouw van het kasteel, waar ’s zondags de Rooms Katholieke diensten werden gehouden. Een priester woonde toen op het kasteel.
Langs de Peppeldreef is nog altijd veel natuur te vinden. Er groeien bramen en wellicht kunt u nog even snoepen van de lekkernij die de natuur in deze tijd van het jaar aan de wandelaar biedt.
In de hoek van de Peppeldreef bij de Hoofdweg is een laaggelegen weiland. Biezen groeien hier weelderig, maar de paardjes vinden dit niet erg. Dit weiland wordt ook wel De Franse Weide genoemd. Franse soldaten zouden hier lang geleden gelegerd zijn voor een aanval op het kasteel. Het Loenense kasteel, dat tegenover dit weiland ligt, is in 1557 gebouwd op een stuk grond dat flink wat hoger hoger is gelegen. Een hooggelegen stuk grond noemde men vroeger ‘een horst’. Mogelijk dat de naamgeving van het Kasteel Ter Horst hiervan is afgeleid.
Nabij de Hoofdweg is ook een afrastering te zien van gaas. Dit is enkele jaren aangelegd om de oversteek van dassen van de natuur rondom de Peppeldreef mogelijk te maken naar het natuurgebied achter het kasteel. Onder de Hoofdweg is voor de dassen een tunnel gemaakt. In het bos achter het kasteel bevindt zich vaak een dassenburcht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.