Rechtszitting uit 1463 te zien op landgoed Bruggelen

0235817_Living_history_Heren_Hul_Bruggelen.JPG
.

BEEKBERGEN – Wie wil weten hoe een rechtszaak er in 1625 uitzag, kan op zaterdag 27 en zondag 28 augustus terecht op landgoed Bruggelen tussen Beekbergen en Ugchelen. Op beide dagen wordt op locatie Herenhul een zaak nagespeeld.

Vanaf de 13e eeuw was op de locatie Herenhul de Hoge Bank van het Veluws Landgericht gevestigd. Hier kwamen de hertogen van Gelre samen om klaringen (rechtszittingen) te houden. De oudste historische vermelding van het landgericht dateert uit het jaar 1243, maar het kan maar zo dat de traditie op het Herenhul dateert uit de periode waarin de plaats in het centrum lag van het ijzerindustriegebied.

In het jaar 2018 is, in het kader van het Erfgoedfestival Gelderland Grensland, een rechtszaak in hoger beroep uit het jaar 1463 nagespeeld. Met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie wordt nu een rechtszaak uit het jaar 1625 nagespeeld. Eerst zijn diverse inleidende scènes te zien, gevolgd door de uiteindelijke klaring in hoger beroep op het Herenhul.
De voorstellingen zijn op zaterdag 27 augustus om 11.00, 13.30 en 16.00 uur en op zondag 28 augustus om 11.00 en 13.30 uur. Bij elke voorstelling kunnen ongeveer 150 mensen aanwezig zijn. Bij veel belangstelling worden zo nodig extra voorstellingen ingelast, maar vol is vol. De toegang is gratis. Er zijn beperkt zitplaatsen beschikbaar en het terrein is moeilijk toegankelijk voor rolstoelen en rollators. De toegang is via de Zuster Meijboomlaan vanuit Ugchelen, bij het toegangshek rechts na het viaduct A1.

De presentatie wordt verzorgd door de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn, in samenwerking met het Geldersch Landschap en Kasteelen, een toneelgroep onder leiding van Aad van der Waal, Muziektheater Apeldoorn en het Vertelgenootschap Apeldoorn en wordt ondersteund door diverse partners van het Erfgoedplatform.

www.erfgoedplatformapeldoorn.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.