Doesburg voor Oekraïners blijft actief om vluchtelingen goed op te vangen.

0235607_Koffers.jpg
.

DOESBURG – Toen dit voorjaar op stel en sprong onderdak werd gezocht voor Oekraïense vluchtelingen, kwamen de inwoners van Doesburg massaal in actie. Middels het initiatief Doesburg voor Oekraïne is meerdere gezinnen woonruimte geboden en wordt ook nu nog gezorgd voor een dagprogramma.

De gemeente Doesburg heeft de verantwoordelijkheid voor huisvesting, zorg en onderwijs voor de vluchtelingen op zich genomen. Er zijn vijf huizen beschikbaar gesteld, waar via de veiligheidsregio inmiddels Oekraïense vluchtelingen wonen. Daarnaast zijn er gastgezinnen in Doesburg die rechtstreeks of via Takecarebnb vluchtelingen hebben opgenomen.

Om de huidige en toekomstige Oekraïense vluchtelingen een gastvrije ontvangst en een dagprogramma te kunnen bieden is het initiatief Doesburg voor Oekraïners (DvO) ontstaan. Er zijn vijf werkgroepen en een stuurgroep. De stuurgroep houdt de lijntjes met sponsoren, de gemeente Doesburg, Vluchtelingenwerk Nederland en het Leger des Heils kort om de werkgroepen zo goed mogelijk te ondersteunen.
De vijf werkgroepen hebben elk een specifiek aandachtsveld. Goederen en woninginrichting, Transport en vervoer, Taalles, Kinderopvang en Activiteiten. Oekraïense gasten kunnen hun noden kenbaar maken, deze worden dan door de werkgroepen opgepakt. De vragen variëren van tandartsbezoek tot zelfstandig kunnen verplaatsen per fiets; van taallessen Nederlands en Engels tot recreatieve bezigheden en zwemlessen en van kinderopvang tot gezamenlijke maaltijden.

Inmiddels is er een website aangemaakt: sites.google.com/view/doesburg4ua, waar een activiteitenkalender op wordt gepubliceerd. De gasten kunnen zich via deze website aanmelden voor deelname aan specifieke activiteiten. Ook worden in verschillende talen nieuwsbrieven opgezet voor de Oekraïense gasten en de vrijwilligers opgezet.
Het initiatief Doesburg voor Oekraïners wordt mogelijk gemaakt door financiële steun uit verschillende hoeken. Sponsoren, opbrengsten uit benefietacties en private donaties dragen bij aan het financieel mogelijk maken van een gastvrije opvang en ondersteuning van de Oekraïense gasten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.