Rondje Posbank gaat dicht, maar zonder cameratoezicht

GEM. RHEDEN – De gemeenteraad van Rheden heeft dinsdag 28 juni ingestemd met het Masterplan Veluwezoom en het bijbehorende Uitvoeringsprogramma. Dit betekent dat het natuurgebied tijdens alle weekenden, op feestdagen en in de maanden juli en augustus niet toegankelijk is voor doorgaand gemotoriseerd verkeer.

Al in februari dit jaar werd, na een flinke discussie, door de gemeenteraad van Rheden een Principeplan aangenomen, waarin werd besloten het rondje Posbank alleen af te sluiten op feestdagen en in de weekenden tussen tussen 1 april en 31 oktober. Toen bij de verkiezingen GroenLinks, fel voorstander van verregaandere afsluiting, de grootste werd en het voortouw mocht nemen, werd de Posbank een belangrijk onderwerp in de onderhandelingen voor een coalitieakkoord.
De daarbij gemaakte afspraken resulteerden in een amendement, dat dinsdag ter stemming werd gebracht. Hierin stelden GroenLinks, PvdA, D66, GPRB en ChristenUnie voor de weekendafsluiting uit te breiden naar het hele jaar en de afsluiting in juli en augustus de hele week te laten gelden.
Dit voorstel werd met een ruime meerderheid aangenomen, er kwamen acht stemmen tegen van de fracties van CDA, VVD en VPR. En met eenzelfde verdeling van de stemmen werd het geamendeerde Masterplan even later aangenomen. Hiermee heeft de raad ook krediet beschikbaar gesteld voor de uitwerking van de plannen. Eind van dit jaar komt er meer duidelijkheid over het moment waarop het gebied wordt afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. De uitvoering loopt tot 2029. Op dinsdag 5 juli neemt de gemeenteraad van Rozendaal een besluit over het Masterplan Veluwezoom.

Cameratoezicht

Middels een ander amendement, dat wel raadsbreed werd aangenomen, is besloten een besluit over cameratoezicht nog even uit te stellen. De partijen vinden het nog te vroeg om hier een keuze over te maken en ook wethouder Paul Hofman gaf aan dat hier nog wel wat dilemma’s liggen op het gebied van privacy. Hier wordt dus later op teruggekomen.

Station Rheden de Posbank

Ook naamswijziging van het treinstation in Rheden de Posbank vindt de raad nog wat te vroeg. De fracties willen eerst beter in beeld hebben wat de eventuele voordelen, maar ook nadelen zouden zijn van deze naamswijziging, die tot de 200.000 euro gaat kosten. Trekt dit bijvoorbeeld niet juist nog meer toeristen in plaats van dat bezoekers beter worden verspreid over de Veluwezoom? Er wordt een kosten-batenanalyse gemaakt, die de raad in het najaar zal bespreken.

Schaapsallee

Een motie van CDA en VVD naar een breder onderzoek naar de situatie bij de Schaapsallee in Laag-Soeren heeft het niet gehaald. Volgens het Masterplan wordt ook deze weg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Naar aanleiding van een pleidooi van een vertegenwoordiger van Soerens Belang in de voorbereidende vergadering om deze afsluiting niet door te laten gaan, wilden CDA en VVD eerst meer cijfers over onder andere drukte en belasting van het natuurgebied op deze plek. Wethouder Paul Hofman vond dit ‘een gepasseerd station’ en ook de overige raadsfracties vonden nader onderzoek niet nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.