Rheden is zes groene tuinen rijker dankzij Operatie Steenbreek

0234224_Operatie_Steenbreek_Rheden_wadi.JPG
. - Marjanne Eikelboom

RHEDEN – De opgeknapte en vooral vergroende tuinen van Operatie Steenbreek 2022 zijn op vrijdag 29 juni officieel opgeleverd. Zes tuinen in Rheden hebben een metamorfose ondergaan volgens een ontwerp van Niveau 4-hoveniers van Aeres MBO Velp.

Voor het vierde jaar op rij werkt de Velpse school mee aan Operatie Steenbreek van de gemeente Rheden. Doel van de operatie is om inwoners te stimuleren hun (voor)tuinen te vergroenen en zo het klimaat en de biodiversiteit een handje te helpen. Een groenere tuin zorgt voor verkoeling op warme dagen en helpen wateroverlast voorkomen bij heftige buien. De studenten van Aeres helpen bewoners bij het ontwerp en de aanleg van een aantrekkelijke, groenere en klimaatbestendige voortuin.
In oktober 2021 gingen Twan, Mike, Amanda, Julian, Bram en Rick aan de slag om, in overleg met de bewoners, een ontwerp te maken voor de tuinen. Samen met een eigen team van hoveniers in opleiding, studenten uit alle leerjaren en niveaus, werden de tuinen vervolgens aangelegd. Tegels eruit, zand verplaatsen en de tuinen werden zo goed als gestript. Daarna werden de tuinen opnieuw ingericht, veelal met hergebruikte materialen. De studenten moeten ondertussen goed contact onderhouden met hun klant, het budget in de gaten houden en een onderhoudsplan maken, zodat de bewoner zelf met de tuin verder kan.

In juni dit jaar is Rheden zes mooie tuinen rijker. Er is veel groen bijgekomen, de biodiversiteit is verbeterd en de nieuwe tuinen geven een mooi voorbeeld aan de buren. De straat heeft een prettiger uitstraling gekregen. De studenten hebben, samen met docent en begeleider Jack van Wijk en met Dirk de Rooij van de gemeente Rheden, een winnende tuin uitgekozen. Dat werd de tuin van Mike en zijn team, gelegen aan Klinker 28. Deze tuin sprong eruit, omdat de regenwaterafvoer aangesloten is op een kleine wadi, er mooie beplanting is en een groene afscheiding van de stoep.

Foto: Marjanne Eikelboom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.