Provincie wil sneller en betaalbaar bouwen

0234138_Huis.jpg
.

REGIO – De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er ruim 90.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Met het Actieplan Wonen wil de provincie Gelderland bijdragen aan versnelling van de woningbouw én meer betaalbare woningen. Met nieuwe subsidieregelingen voor sociale huurwoningen en cofinanciering van woningbouwimpuls projecten helpen zij gemeenten hierbij.

Vanwege hoge kosten komen veel woningbouwprojecten stil te liggen. Bij de bouw moet rekening gehouden worden met bereikbaarheid, duurzaamheid en klimaatadaptatie. de publieke onrendabele top. Met twee subsidieregelingen neemt de provincie de publieke kosten voor haar rekening om de bouw van deze woningen te versnellen en betaalbaar te maken.

Met de landelijke Woningbouwimpuls regeling worden grote woningbouwprojecten versnel waarvan minimaal de helft bestaat uit betaalbare woningen en waarvan de bouw binnen 3 jaar start. Het rijk en gemeenten betalen ieder de helft. De provincie verlaagt de lasten van gemeenten door 1000 euro per woning bij te dragen tot maximaal 25 procent van de totale publieke onrendabele top. Voor deze subsidieregeling is 6 miljoen euro beschikbaar. In de vorige ronde van de Woningbouwimpuls heeft co-financiering van de provincie geresulteerd in een landelijke bijdrage van 40 miljoen euro voor de bouw van ruim 8000 woningen in Tiel, Apeldoorn, Hattem, Arnhem, Nijkerk, Rheden Heumen en Culemborg.

Meer sociale huur

Waar de landelijke Woningbouwimpuls regeling zich richt op de grotere woningbouwprojecten, is de Gelderse regeling voor sociale huurwoningen bedoeld voor gemeenten met kleinere woningbouwprojecten. Hiervoor zet de provincie 2,5 miljoen euro in. Hiermee moet de bouw van 200 sociale huurwoningen versneld worden. De subsidie bedraagt maximaal 12.500 euro per woning en maximaal van 500.000 euro per project. Met een opslag van 1.000 euro als er extra maatregelen worden genomen voor klimaatadaptatie en biodiversiteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.