Ik vind: Verrassend Doesburg?

0235245_schrijven__pen_op_papier.jpg
.

Ik vind: Verrassend Doesburg?

Nou zeker! De houders van een parkeervergunning voor de kleine parkeerplaats aan de Kosterstraat werden op onaangename wijze verrast door een afsluiting in het kader van evenement ‘Verrassend Doesburg’ en het zogenaamde ‘Pleinfeest’. Geen van de vergunninghouders is daarover naar behoren geïnformeerd. Opmerkelijk is ook dat in de publicatie van het verlenen van de vergunning (Regiobode 6 juli 2022) geen afsluiting van de Kosterstraat en/of het aangrenzende parkeerterreintje voor vergunninghouders wordt vermeld. Een dubbele blunder van de gemeente Doesburg.
Tot 2018 werd het evenement ‘Doesburg Binnenste Buiten’, kortweg de Braderie, georganiseerd. Gezellige dweilorkestjes zwierven door de straten en de Braderie werd steevast afgesloten met een gezamenlijk optreden op de Markt met uitreiking van de ‘Steengoed’ trofee. Eén blik op het huidige evenement leert dat de braderie weer gewoon terug is, echter zonder gezelligheid. Niet zo heel erg verrassend dus!
In 2018 deed, naast de Braderie, het ‘Pleinfeest’ zijn intrede. Blijkbaar voldeed het ouderwetse gedoe met de dweilorkestjes niet meer en moest er een ander, vooral jonger, publiek worden vermaakt. De hele Markt werd overdekt met een enorme tent. Gevolg was dat er geen ruimte meer beschikbaar was voor andere voorzieningen, behalve dan een lange bar om het publiek van de benodigde alcohol te voorzien. Voor de andere voorzieningen had men bedacht om die op het parkeerterreintje aan de Kosterstraat/Kostersteeg te plaatsen. De vergunninghouders moesten maar ophoepelen (wel plichten; geen rechten!). Over verrassend gesproken: de plaatsing van een 6 meter lange toiletwagen en plaszuilen op nog geen 1,50 meter van de gevel van woningen aan de Kostersteeg. Lekker fris! Een bewoner probeerde bij de organisatie van de Braderie te informeren naar degene die dat had verzonnen, maar werd verwezen naar de gemeente Doesburg. Deze verwees weer naar de organisator. U begrijpt het al: het bekende van-het-kastje-naar-de-muur verhaal. Tot overmaat van ergernis werd de betreffende bewoner door een medewerker van de gemeente Doesburg even gezegd, dat als hij het er niet mee eens was, hij maar uit Doesburg moest vertrekken. Volstrekt respectloos! En dat terwijl hij er, anno 2022, al meer dan 40 jaar woont, waarvan 25 jaar aan de Kostersteeg. Excuses zijn er tot op heden niet gemaakt. Foei gemeente Doesburg!
In de Regiobode van 25 juli 2018 is een ingezonden artikel gepubliceerd over de ervaringen van genoemde bewoner. Afgezien van de geluidsoverlast en schending van privacy stelt hij aan het slot van zijn verhaal voor om vooraf te overleggen over mogelijke oplossingen voor het probleem. Het overleg zou dan moeten plaatsvinden tussen vergunningverlener (gemeente Doesburg), de organisator (Alfun) en bewoner(s).
In 2019 komt het ‘Pleinfeest’ op herhaling en dus ook de plaatsing van dezelfde toiletwagen op dezelfde plaats aan de Kostersteeg. Met de organisator kon de bewoner ter elfder ure voorkomen dat de toiletwagen op dezelfde manier zou worden opgesteld als in 2018 door deze andersom te plaatsen, zodat er iets minder zicht was op het plassende publiek. Van de gemeente Doesburg en de organisator geen bericht over het voorstel om vooraf te overleggen.
En toen was er Corona en dus twee jaar geen Braderie en Pleinfeest. De rust was oorverdovend. Een klein pluspunt van de overigens vervelende pandemie.
Maar in 2022 gaan we vrolijk verder, want “we” hebben het allemaal toch zo vreselijk gemist. Het gaat verder onder de titel “Verrassend Doesburg”. Ook het Pleinfeest is weer van de partij in dezelfde opzet als voorheen. Echt bijzonder verrassend! Evenmin is het een verrassing dat de toiletwagen er ook weer is. De bewoner moet nogmaals in overleg met de organisator om het gevaarte te plaatsen. Van de gemeente wederom geen bericht. Evenmin heeft de gemeente gereageerd op het bezwaar dat de bewoner op 14 juni 2022 heeft ingediend tegen het verlenen van de vergunning voor het Pleinfeest. Wist u trouwens dat negeren één van de vele vormen van pestgedrag is?
Is het de bedoeling om het Pleinfeest de nek om te draaien? Nou, niet bepaald. Het is uitsluitend de bedoeling van dit stuk om een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te vinden voor het probleem van de plaatsing van de toiletwagen. En het is nog maar de vraag of de grootschaligheid wel passend is voor het kleine Doesburg.
Ach, wat zou het ook; het is toch maar voor een paar dagen?! Dat klopt, maar moet je dan maar alles accepteren en tolereren? Wat zou u er van vinden als er een toiletwagen vlak voor uw huis wordt neergezet met vrij zicht op het – veelal dronken – plassende en kotsende publiek?

H. Postma,
Doesburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.