Ik vind: Eerbeekse beek – onjuistheden

0233207_toetsenbord_0788.jpg
.

Ik vind: Eerbeekse beek – onjuistheden

Graag wil ik reageren op ‘Ingezonden: Ik vind’ van Bruno de Vries uit Eerbeek d.d. 22 juni 2022. Dit artikel bevat enige onjuistheden en is op enkele punten verwarrend. Hieronder een rectificatie en enkele verduidelijkingen.
De vrijwilligers die de Gravinnebeek weer watervoerend hebben gemaakt, de zogenaamde beekruimers, zijn leden van een werkgroep van IVN Eerbeek, niet van de Bekenstichting. Zij hebben na 5,5 jaar tweewekelijkse en later zelfs wekelijkse noeste arbeid bereikt dat het water sinds 31 maart van dit jaar weer over de waterval bij het zogenaamde Kerstens Molentje stroomt.
Van deze voormalige watermolen is echter niets meer te vinden. Het is niet de bedoeling dat de Gravinnebeek weer gaat uitmonden in de Eerbeekse Beek aan de andere kant van de Boshoffweg. Zowel de eigenaar van het betreffende landgoed De Molenbeek als het Waterschap Vallei en Veluwe wil het water graag op het landgoed houden, zodat het behouden blijft voor de bomen en het grondwater.
De Gravinnebeek heeft niets te maken met het plan Eerbeek-Loenen 2030. Het water van de Gravinnebeek zal niet worden geëxploiteerd, maar zakt tussen het Kerstens Molentje en de Boshoffweg in de bodem. De Eerbeekse Beek daarentegen stroomt al vele jaren door Eerbeek. Hier heeft het Waterschap Vallei en Veluwe groot onderhoud laten uitvoeren. Ook hebben de beekruimers van IVN Eerbeek hier hun steentje aan bijgedragen. Het water van de Eerbeekse Beek zorgt ervoor dat de Korenmolen in Eerbeek kan draaien. Deze beek stroomt verderop onder het Apeldoorns-Dierens Kanaal door en mondt uiteindelijk uit in de IJssel.

Jos Rouland,
Namens de beekruimers van IVN Eerbeek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.