Ik vind: Stikstof

0232660_Koeien_in_de_wei.jpg
.

Ik vind: Stikstof

Even dacht ik dat er een oplossing mogelijk zou zijn met de start van de stikstofhandhaving. Een inhoudelijke stap naar verbetering van onze omgeving.
Al jaren zijn de uitputting en de uitbuiting van het Brummens landschap mij een doorn in het oog en in het hart. Koeien lopen rond als geraamtes die aan de diarree zijn met onnatuurlijk grote uiers en zonder hoorns. Grondwaterspiegels worden verlaagd, waardoor bossen verdrogen. Heggen in de uiterwaarden worden gerooid voor een paar meter extra grond. Wat overblijft is een groene woestijn met gif-residuen. Dit alles onder de noemer van voedselzekerheid en arbeidsgelegenheid. Overdreven als je weet dat 80 procent van de landbouwproducten geëxporteerd wordt. Alleen de stront blijft hier. Boeren worden geacht ondernemers te zijn. Meebewegen, als de markt verandert, is ondernemers eigen.
Lieve boeren, doe dat dan alsjeblieft ook. Doe het, voor burgers die smachten meer vogels en insecten te zien tijdens de zondagse wandeling. Voor de imkers die geen dode bijen meer willen. Voor de kinderen die door moeten met wat wij achterlaten. Voor de fietsers die zich bedreigd voelen door de enorme landbouwmachines. Voor iedereen die ziek wordt van de landbouwindustrie.
Lieve hardwerkende boeren, laat jullie alsjeblieft niet langer voor de karretjes spannen van de Rabobank en jullie toeleveringsbedrijven. Zij worden miljonair terwijl jullie via geitenpaadjes (zoals PAS) moeder aarde mede blijven overbelasten. Zij jutten jullie op om koppig te demonstreren voor stagnatie en zullen weg zijn als het schip strandt. (Anders blijf je niet rijk)
In Brummen moet en kan het anders. We hebben voorbeelden genoeg in de buurt. De meander, de heerboeren, het voedselbos. Wordt alleen maar half zoiets. Vul het al doende in. Luister eens naar de zachtere geluiden in het dorp.
Er zijn veel consumenten in ons dorp die willen helpen. Met isoleren, met minder vlees eten, met wel windmolens en met wel zonnepanelen. Met het betalen van een eerlijke prijs in onze supers, die ook moeten meeveranderen voor het algemeen belang. Als jullie daarvoor gaan demonstreren, ben ik jullie man.
Er kan heel veel veranderen. Maar, boeren, doe mee! Stop met nee, nee, nee. Mijn moeder zei altijd: kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt er naast.
Nog steeds een waarheid als een koe.

J. Dekkers
Brummen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.