Ik vind: Natuur langs Kwazenbosweg

0232168_bladeren.jpg
.

Ik vind: Natuur langs Kwazenbosweg

Met veel genoegen bezien wij de plannen van het nieuwe college van B&W: meer aandacht voor natuur, biodiversiteit, natuurinclusief boeren en recreatie. Stichting Hogenenk en Stichting Het Anker hebben veel gedaan voor het landschap en de natuurinclusieve landbouw op de Hogenenk in Brummen. Zo hebben we stroken landbouwgrond laten herwaarderen tot natuur en struweelhagen aangeplant met veel vrijwilligers. Er is een mooie bijdrage geleverd aan ‘de groene opgave’, waarmee gemeente Brummen haar landschappelijke en recreatieve kwaliteiten wil versterken. We zijn trots op het resultaat: streekeigen beplanting verfraaide erven en kavelgrenzen. De Provincie Gelderland heeft gezorgd voor financiering. De landschappelijke opwaardering is zeker gesteld voor de toekomst door de bestemming ‘natuur’ juridisch te borgen.
Vanuit dezelfde gedachte hebben Stichting Hogenenk en Stichting Het Anker nog een praktische suggestie: geef ook de brede strook gemeentegrond langs de Kwazenbosweg de bestemming natuur. Deze strook vormt een belangrijk onderdeel van de groenstructuur van de Hogenenk. De daar gelegen uilenwallen beschermen de aanwezige fauna tegen de gevaren van het langskomende verkeer. Deze wallen vormden destijds niet voor niets de voorwaarde om de Kwazenbosweg aan te mogen leggen. De uilenwallen zijn voorzien van mooie vlechtheggen, beheerd door de Brummense heggenvlechtgroep. Imkers kunnen achter de wallen hun bijenkasten plaatsen. Verschillende soorten uilen en andere beschermde soorten als vleermuizen en ringslangen leven achter de wallen, samen met onder andere hazen, dassen en reeën. Kortom een gebied met hoge landschappelijke en ecologische waarde. Hier loopt ook een klompenpad langs.
De grond heeft echter de bestemming verkeer. Zonder het verkeer te hinderen, kan bijna een halve hectare grond de bestemming natuur krijgen, waarmee het voortbestaan van de wallen en de fauna beter geborgd is voor de toekomst. Brummen kan daarvoor een provinciale vergoeding ontvangen, net zoals is gebeurd voor andere nieuwe natuur in de buurt. We vragen aan het nieuwe Brummense bestuur om de bestemming ‘natuur’ toe te kennen aan de uilenwallen langs deze entree naar het dorp Brummen, zodat de groene kwaliteit de bescherming krijgt die het meer dan waard is.

Stichting Hogenenk
Stichting Het Anker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.