Geoffrey slaagt voor neurologie-opleiding dankzij Hummelose stichting

0227777_SONOMGeoffrey2.jpg
.

HUMMELO – Dankzij hulp van de Hummelose Stichting Ondersteuning Neurologisch Onderwijs Malawi is de talentvolle student Geoffrey Malizani onlangs geslaagd voor zijn opleiding neurologie. Hij is nu Associate Pediatrician, kinderarts met als aandachtsgebied neurologie. Geoffrey is inmiddels begonnen zijn kennis over te dragen aan andere artsen in Malawi.

Het is een mooi resultaat voor de directe hulp die SONOM biedt aan het straatarme Afrikaanse land. Juist vanwege de armoede is neurologie daar essentiële kennis voor artsen. Ondervoeding is bij kinderen een van de oorzaken van neurologische aandoeningen. Hersenvliesontsteking, hersenbeschadiging door HIV, cerebrale malaria en indirect ook beroertes en epilepsie komen er veel voor.

De 36-jarige Malizani kreeg de afgelopen jaren financiële steun van SONOM om het mogelijk te maken zijn opleiding af te ronden. Vanuit het Mchinji District Hospital, zijn werk- en verblijfplaats, laat hij weten hoe dankbaar hij is voor deze steun. “Ik blijf hard werken voor het welzijn van onze patiënten. Ik blijf studeren en neurologie praktiseren.”
Arts Chuck van de Vlasakker uit Hummelo, die ter plekke neurologie onderwijs verzorgde, zag in hem de talentvolle arts die paste in de doelstellingen van SONOM om neurologiekennis te delen en verspreiden. Dit met het doel om zelfredzaamheid te stimuleren.
Chuck vertelt: “Ik ben als opleider natuurlijk ontzettend blij dat we Geoffrey zijn gaan steunen. Het scheelde een haartje of hij had zijn opleiding vaarwel moeten zeggen. Dankzij SONOM en natuurlijk dankzij de inspanning van Geoffrey zelf is de neurologische zorg in Malawi erop vooruit gegaan.”

Steun en materiaal

Geoffrey heeft ondersteuning gekregen in de vorm van onder meer een WhatsApp-overleggroep voor moeilijke neurologische problemen. Chuck zegt: “Zo hebben we onlangs nog de diagnose en het behandelplan van een 7 maanden oud patiëntje besproken via WhatsApp.”
Op verzoek van Chuck stuurde Geoffrey een overzicht van materialen die hij nodig heeft voor neurologie-onderwijs. Het bestuur van SONOM was er snel over eens dat hiervoor financiële middelen beschikbaar worden gesteld. Het gaat onder meer om een beamer, een portable harde schijf voor opslag, penlights en neurologische reflexhamers. Dat pakket is, net als een aantal digitale vakboeken, inmiddels aangekomen.

SONOM

De stichting SONOM is opgericht vanuit de gedachte dat structurele verbetering van de gezondheidszorg begint bij goed opgeleide artsen. Een noodkreet vanuit Malawi in 2017 aan Chuck van de Vlasakker, toen neuroloog in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, zette dat in gang. De enige neuroloog in Malawi die artsen in opleiding les gaf, was weggevallen.
Van de Vlasakker reisde voor enkele weken naar Malawi om in te springen bij het neurologisch onderwijs. Dat moest voor eigen rekening, in Malawi was daar geen geld voor. Het was de aanzet voor de oprichting van SONOM, die zet zich in om fondsen te verwerven om dat mogelijk te maken. Zodat elk jaar nieuwe artsen hun opleiding kunnen voltooien. Ook doelen die daarmee verband houden, worden ondersteund.

www.sonom.nl

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.