Bezoekers creatief bezig bij De Middelste Molen

0232953_26FotoMiddelste_Molen_Kunst.jpg
.

LOENEN – Zelfs een ooievaarspaar was zaterdag neer gestreken bij het museum en papierfabriek De Middelste Molen aan het Kanaal Zuid in Loenen. De vogels hadden hun oog laten vallen op de grote schoorsteen om daar wellicht een mooi nest te bouwen. De vele bezoekers van de kunstmarkt met allerlei demonstraties bij de fabriek keken verrast op. Mede door het gunstige weer was de belangstelling voor de demonstraties in het kader van de viering van het 400-jarig jubileum prima.

Bij de fabriek was een marktje ingericht, waar de kunstenaars hun creatieve technieken lieten zien.Papierkunstenaars Miriam van der Linden en Betty Disco nodigden bezoekers uit om mee te werken aan een groot werkstuk. Bezoekers konden schilderen met fijngemalen papierpulp met behulp van kwasten, sjablonen en knijpflessen. In het Lexlokaal naast de papierfabriek exposeerden Betty en Miriam hun fraaie werkstukken van papier, allerlei unieke creaties die al eerder in enkele wereldsteden te zien waren. Ze oogstten hiermee ook hier veel succes.

Yusuf Akkaya kwam ebru demonstreren. Dit is de Turkse kunstvorm van papier marmeren. Een eeuwenoude techniek waarbij verf op verdikt water drijft. De verf is aangebracht met paardenhaarkwasten en andere unieke gereedschappen. De betoverende motieven worden hierna overgebracht op papier.
Astrid Bulsink demonstreerde het cyanotypeproces, ofwel blauwdrukken op papier. Deze techniek uit 1842 voegt twee chemicaliën samen, die na blootstelling aan sterk licht veranderen in een prachtig Pruissisch blauw beeld met witte lijnen en tonen.
Hanne Mahler demonstreerde bij De Middelste Molen het ecoprinten. Met natuurlijke verfstoffen van rode uien, kurkuma en baluwhout maakte zij mooie plantafdrukken op papier. Zij liet ook suminagashi zien, wat letterlijk ‘drijvende inkt’ betekent. Het is een eeuwenoude Japanse marmertechniek, die zich in de 12e eeuw ontwikkelde.
Ook was de museumfabriek te bezichtigen en konden bezoekers het oude beroep van papierschepper proberen uit te oefenen.

Op 16 en 17 juni waren de kinderen van groepen 7 van de basisscholen in Loenen en Eerbeek te gast op de jarige Middelste Molen. Zij kregen een rondleiding door de fabriek en mochten ook het papierscheppen proberen. De kinderen vonden het erg interessant om te zien hoe het papier op ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Op 2 juli worden de feestelijkheden rondom het jubileum afgesloten met een barbecue voor alle vrijwilligers en hun partners.

Foto: Martien Kobussen

Foto: Bezoekers krijgen hulp bij het maken van kunst op De Middelste Molen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.