Molentje in buurtschap De Achterste Mölle gemeentemonument

0229907_21FotoMotormolen.jpg
.

LOENEN – Aan de Voorsterweg in Loenen is een kleine windmolen te vinden. Al ruim zestig jaar staat daar de molen, een windmotor, in het weiland. Hij is daar in 1959 geplaatst om het weiland te verlossen van het overtollige water. Het molentje heeft al lang geen functie meer, maar staat daar nog te pronken in het groene land in de buurtschap De Achterste Mölle en werd een gemeentemonument.

Het weiland is ruim twee hectare groot en was toentertijd maar gedeeltelijk bruikbaar voor het weiden van het melkvee en hooien. Het was laag gelegen veenachtige grond en in de winter stond er altijd een flinke plas water. Vaak werd er op geschaatst omdat dit veel veiliger was als schaatsen op het Apeldoornsch Kanaal.

Kopen

Boer Frederik Willems kon de grond in 1938 kopen van Beker uit Brummen. Het was toen volgens de koopakte, die kleinzoon Bart Willems heeft, gelegen aan de Klabanusweg. Al lang wordt de weg van kanaal tot de gemeentegrens met Voorst Voorsterweg genoemd.
Chris Willems nam de boerderij over van zijn vader, die op verschillende plekken in het dorp stukken grond had aangekocht. Chris wilde graag wat meer opbrengst van dit stuk grond. Hij ging op onderzoek uit en ontdekte dat een windmotor een uitkomst kon zijn. Hij nam contact op met smederij Koenders in Eerbeek. Fabrikant Bakker in IJlst in Friesland bouwde de molen. Die werd door Koenders in de poldersloot geplaatst op 21 september 959. De boekhouding van Willems geeft aan dat de molen 303,25 gulden heeft gekost.

Nut bewezen

Vele jaren heeft de molen zijn nut bewezen. Door ruilverkaveling en ophoging van het perceel was de werking van de molen later niet meer nodig. Willems stopte met boeren en verkocht het weiland aan boer Bertus van Ee. Nu is Marcel Brugman eigenaar van dit perceel.
Het windmolentje had geen functie meer. Buurman Tinus Thomassen vond het jammer dat het bouwwerkje verloederde en liet het in de jaren negentig fors opknappen. Thomassen heeft veel moeite gedaan om de molen weer te laten draaien. De draaiende molen was daarna nog regelmatig te zien.
Het toeval wilde dat enkele jaren geleden, juist tegenover de Motormolen, Bart, een zoon van Chris Willems, kwam te wonen. Vanuit zijn woning had hij een mooi uitzicht over de weilanden en de molen. Hij ging zich verdiepen in het eigendomsrecht van de molen. Dit is nergens te vinden in de koopakten. Toch wilde Bart de molen graag in ere houden en ging erover bellen met de gemeente Apeldoorn. Tot zijn blijdschap bleek de gemeente de molen al op de gemeentelijke monumentenlijst te hebben gezet. Kort geleden ging Bart samen met een ambtenaar het gemeentelijk monumentenschildje plaatsen op het molentje.

Molendag

Zaterdag 14 mei was het Landelijke Molendag. Willems wilde ook meedoen met het molentje dat hij onder zijn hoede heeft genomen. Hij bevestigde de rood-gele Loenense vlag aan het 63-jarige molentje. De wieken werden naar de wind gedraaid, maar die dag was er helaas geen wind.
Willems heeft een bordje voor het monumentje laten maken met informatie over de molen, zodat in lengte van jaren iedereen kan weten door wie en wanneer deze motormolen is gebouwd. Dit wordt op het molentje bevestigd. Binnenkort gaat Willems nog wat onderhoud doen aan ‘zijn molentje’, want hij blijft het wel koesteren. Vooral nu het een gemeentelijk monumentje is geworden.

Foto:Bart Willems bij het Motormolentje in het weiland op de Molendag

foto Martien Kobussen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.