Ik vind: Zout strooien met Bernhard

0227280_toetsenbord_0826_2.jpg
.

Ik vind: Zout strooien met Bernhard

Als de wegen in Laag-Soeren glad dreigen te worden door ijzel en sneeuw, komt Bernhard in actie. Hij heeft een loonbedrijf, met trekkers en vrachtwagens. Midden in de nacht scheurt hij door de gemeente Rheden, strooit wegenzout en zorgt er zo voor dat u en ik de weg kunnen blijven gebruiken. De gemeente Rheden regelt dit met Bernhard via een aanbesteding. Bernhard heeft hier een voorstel voor gemaakt. Hij moet aan allerlei kwaliteits-eisen voldoen, en zorgen voor een goede prijs.
Bij de nieuwste aanbesteding heeft Bernhard de opdracht niet meer gekregen. Een grote Nederlandse aannemer heeft ook een voorstel ingediend, met een veel lagere prijs. De gemeente Rheden heeft het werk aan de grote aannemer gegund. Het gaat immers om gemeenschapsgeld, en dat moet goed worden besteed. Bernhard heeft het werk jarenlang gedaan, zonder problemen. Hij kent de wegen op zijn duimpje, weet precies waar hij moet zijn, maar hoeft nu niet meer op te draven. De grote Nederlandse aannemer heeft geen flauw idee van de wegen in de gemeente, maar heeft aangegeven een lokale partij te zullen inschakelen, als onderaannemer.
Tja. De gemeente moet natuurlijk goed omgaan met haar geld. Maar misschien kan de gemeente ook een andere invalshoek kiezen. In een tijd waar de samenleving onder druk staat en mensen steeds meer naast elkaar leven in plaats van met elkaar, zou de gemeente zich ook kunnen focussen op lokale samenwerking. Mensen, bedrijven en activiteiten uit de gemeente prioriteit geven. Dit klinkt een beetje als ‘eigen volk eerst’, en dat is niet mijn bedoeling. Maar het af-serveren van Bernhard omdat een grotere speler van buitenaf het goedkoper kan doen, is mij veel te boekhoudkundig. De gemeente zou iets meer moed kunnen tonen. En Bernhard? Misschien wordt hij door de grote Nederlandse aannemer alsnog gevraagd om het werk te doen, als onderaannemer. Tegen de helft van de prijs, dat wel natuurlijk.

Pimhein Kool,
Laag-Soeren