Ik vind: Dodenherdenking bij kermis

0227874_4_Mei_bloemen.jpg
.

Ik vind: Dodenherdenking bij kermis

Ik ben zeer onthutst en tot in mijn ziel geraakt door het feit dat de gemeente Doesburg toestemming heeft gegeven voor de kermis op 5 mei, die natuurlijk in de dagen daarvoor moet worden opgebouwd. Op de website van de gemeente lees ik: “Tijdens de verkennende gesprekken met [de organisatoren] is door de gemeente niet gewezen op de nationale dodenherdenking op 4 mei om 20.00 uur.”
Het is verbazingwekkend dat niemand in het stadhuis de alertheid heeft gehad om te beseffen dat de opbouw van de kermis op de plek rond het Vredesmonument een storende werking zal hebben op de ingetogenheid van de stille tocht door de binnenstad en de bijeenkomst op de Voormarkt. Juist de afwezigheid van mogelijk storende elementen in de directe omgeving is essentieel om een herdenkingsplechtigheid waardig te kunnen laten verlopen.
De gemeente Doesburg heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van een evenementenbeleid, waarbij het onderhouden van een evenementenkalender steeds als een belangrijk hulpmiddel werd genoemd. Als de gemeente zelf die kalender zelfs niet hanteert, wie moet het dan wel doen, vraag ik me af.
Mijn conclusie is duidelijk: ik ben er deze keer niet bij in Doesburg op 4 mei, hoezeer mij dat ook spijt.

Lo Cohen,
medeoprichter van het 4-5 mei comité Doesburg