Waterschap zoekt ‘Beekridders’

0226250_Beekridders.jpg
.

LOENEN – De opkomst in het ontmoetingscentrum De Bruisbeek was vrijdagmiddag verrassend goed. Waterschap Vallei en Veluwe hadden met het Advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos en de Stichting Loenense Molenbeek verschillende generaties Loenenaren uitgenodigd om na te denken over de historische en toekomstige waarde van de beken in Loenen. Zij wilden weten van de Loenenaren wat de Loenense beken voor hen betekenen en welke plek de beken na 2030 gaan innemen.

Bij een eerdere sessie kon de jeugd van de openbare school De Tweede Stee hun zegje doen. Bij de tweede sessie kregen de ouderen in Loenen het woord. Dit keer mochten jong en oud zich samen buigen over de opmerkingen, wensen en klachten die vorige keren waren gemaakt en die aanvullen. Na een korte inleiding door Arjan Conijn gingen de bezoekers in groepen aan de tafels zitten. Er waren gemengde groepjes van oud en jong. Naar aanleiding van de vorige sessies waren tekeningen gemaakt waarin de opmerkingen waren verwerkt. De bezoekers konden daar op reageren.

De jeugd bleek tegenstander te zijn van grote windmolens, kleine molens vondzij geen probleem. Ook de grote zonneparken vonden zij geen goed idee en zonde van kostbare boerengrond. Ook vonden zij dat er goed moet worden gelet op de waterkwaliteit.
De ouderen en ook de jeugd maken zich vooral zorgen over de dalende waterpeil van de Loenense beken. Vaak staan de vijvers in het Lonapark droog. Die worden gevoed door de welbronnen maar geven vaak weinig water. Zuiniger zijn op het water was dan ook een wens.
Het onderhoud van de beken kwam aan elke tafel uitvoerig ter sprake. Het onderhoud laat vaak te wensen over. Er werd door het Waterschap voorgesteld om vrijwilligers te werven om de beken te schonen. Deze vrijwilligers kregen zelfs als een naam: ze werden ‘de bekenridders’ genoemd. Volgens de bezoekers moest het mogelijk zijn twee betaalde krachten hiervoor aan te stellen. Vooral door de laatste stormen is er vooral in de bovenloop van de Loenense Molenbeek in de bossen van Groenouwe veel blad en takken in de beek gewaaid.
Alle opmerkingen worden door medewerkers van het Waterschap en Witteveen + Bos verwerkt en binnenkort gepresenteerd op de slotbijeenkomst, waarvoor de deelnemers dan weer worden uitgenodigd.

Foto Martien Kobussen

Foto: Jong en oud buigen zich over de tekeningen met opmerkingen

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.