Opvang voor 60 Oekraïeners in ABK-huis Hall

0226705_ABK_Huis_Hall.jpg
.

HALL – De gemeente Brummen gaat samen met Nivon Natuurhuizen maximaal 60 Oekraïense vluchtelingen opvangen in het ABK-huis in Hall. De opvang is vanaf 20 april beschikbaar en in principe voor een jaar. Vrijwilligers van het ABK-huis zorgen voor de facilitaire zaken, zoals zij dat ook doen voor vakantiegasten.

De keuze voor het ABK-huis lag volgens burgemeester Alex van Hedel voor de hand: “Het is snel beschikbaar en er hoeven niet veel aanpassingen aan het pand te worden gedaan, zoals in bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden wel het geval is.” Het landelijk bestuur van Nivon, eigenaar van het ABK-huis, heeft het verzoek van de gemeente Brummen bij de lokale vrijwilligers neergelegd. Marleen van Noort vertelt: “We vinden het spannend, een avontuur. Maar we hebben wel besloten dit met zijn allen te gaan doen. Het is te belangrijk.”
De opvang heeft wel gevolgen. Zo heeft Van Noort alle staande reserveringen moeten afbellen. “Niet leuk natuurlijk, maar de meeste mensen zijn gelukkig begripvol.” Daarnaast zijn ze nu druk met alle voorbereidingen om het huis klaar te maken voor de Oekraïeners. “Dat zijn heel praktische zaken, zoals het nalopen van alle technische installaties of het splitsen van de voorraden van het ABK-huis en kampeerterrein Het Hallse Hull, dat gewoon open blijft.”
De vrijwilligers zijn gevraagd of zij volgens het al geplande rooster in het ABK-huis willen verblijven en de meeste doen dat. “Dat zal wel anders zijn. Onze vrijwilligers lossen elkaar af, maar blijven normaal gesproken meestal langer dan de gasten. Zij zijn de constante factor. Nu is dat andersom. Dat zal een andere dynamiek geven”, vertelt Van Noort. Ze hoopt dat mensen uit de Brummense gemeenschap ook een handje zullen toesteken.

De gemeente Brummen blijft eindverantwoordelijk voor de opvang. Hier wordt ook gekeken naar hulp voor de vluchtelingen en naar de mogelijkheden voor onderwijs. “We zijn met scholen in gesprek. Als er voldoende Oekraïense kinderen naar Hall komen, overwegen we een speciale klas op te zetten op de Vossestaart”, zegt Van Hedel. “Dat is nog niet concreet, omdat we niet weten hoeveel mensen en van welke leeftijden naar Hall komen.”
In de veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland (VNOG) wordt in eerste instantie opvang gezocht voor 1000 asielzoekers. Naar verwachting worden dat er later nog eens 1000 meer. De gemeente Brummen blijft dus zoeken naar eventuele andere locaties voor opvang. “We zijn met het ABK-huis nog niet van onze verantwoordelijkheid af”, aldus Van Hedel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.