Moedige mensen worden geëerd in Velp

0226171_Monument_voor_moedige_mensen_Velp.JPG
.

VELP – Iedereen op Paasmaandag 18 april tussen 14.00 en 15.00 uur welkom bij het Monument voor moedige mensen in WO2 in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord in Velp. Men kan elkaar daar ontmoeten en herinneringen ophalen. Om 15.00 uur is er een korte plechtigheid en een bloemendefilé.

De 17-jarige Willemijn den Hartog uit Velp vertelt deze middag over haar overgrootmoeder, die niet alleen een door de Duitsers gezochte verzetsman verborg, maar ook nog drie vluchtende gezinnen onderdak bood na de Slag om Arnhem. Hoe het voelde voor de toen 7-jarige Ria Duringhof dat ze vanaf de zomer van 1943 plotseling haar poppenhuis, haar babybroertje en ook nog haar bed moest delen met een volkomen onbekend 9-jarig Joods meisje, dat heeft ze zelf opgeschreven. Haar verhaal wordt verteld door haar kleindochter.
Burgemeester Carol van Eert van de gemeente Rheden eert in zijn toespraak al die moedige mensen die in Velp meer dan 600 onderduikers een veilige schuilplaats boden. ‘De verzetsstrijders, de stille helpers en de redders die meer dan 600 onderduikers een schuilplaats boden van 1940-1945’, zoals de tekst op de plaquette luidt. Het beeld ‘Het ondergedoken kind’ staat symbool voor de onderduikers. Zes omringende bankjes symboliseren de Velpenaren en verzetsgroepen die hen beschermden.

Aansluitend wordt in de Kapel van Nieuw-Schoonoord de documentaire Verborgen Verhalen vertoond, die cineast Sacha Barraud maakte in opdracht van Stichting Velp voor Oranje. Velpenaren en (Joodse) onderduikers vertellen over hun herinneringen aan de jaren 1940-1945. De toegang is vrij. Ook kinderen zijn natuurlijk welkom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.