Danny duikt de sloot in voor het perfecte plaatje

0227056_Danny.jpg

DIEREN – Op de kop in een beek of uren verscholen in de bosjes. Als natuurfotograaf is Danny Slijfer uit Dieren op de meest gekke plekken te vinden om het perfecte plaatje te schieten. Met zijn foto’s wil hij iedereen laten meegenieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

In een moeilijke periode in zijn leven kwam fotografie op Danny’s pad. Vanwege gezondheidsproblemen kon hij zijn werk als hovenier niet meer uitvoeren en kwam thuis te zitten. De onzichtbare ziekte ME/CVS sloopte Danny fysiek en mentaal. Voorheen was hij een echt buitenmens, maar door zijn ziekte was hij ineens aan huis gekluisterd. “Ik kon nog geen paar meter lopen”, vertelt hij. “Het was eigenlijk mijn moeder die voorstelde dat ik een hobby moest gaan zoeken en naar buiten moest. ‘Ga eens een boom fotograferen’, stelde ze voor.”
Met een oude camera ging Danny op pad in een park in zijn toenmalige woonplaats Arnhem, waar hij een ijsvogeltje wist vast te leggen. “De tranen rolden over mijn wangen.” Vanaf dat moment werd hij gegrepen door de natuur en het fotograferen.”Er was geen arts die mij kon helpen, maar ik bloeide op van de helende energie van de natuur.”

Op gevoel

Na zijn eerste ontmoeting met het ijsvogeltje stortte Danny zich helemaal op zijn nieuwe hobby, die al snel serieuze vormen aannam. Toen Danny naar Dieren verhuisde en hij de natuur echt in zijn achtertuin kreeg, werd hij nog fanatieker. “Ik merkte dat ik wat ik zag niet optimaal kon vertalen naar beeld. Ik was niet tevreden over de kwaliteit.” Danny kocht een tijdje daarna een telelens en ging zich steeds verder ontwikkelen als natuurfotograaf. Hij schafte andere apparatuur aan en leerde zelf hoe hij de beste foto’s kon maken. “Dat heeft beste een tijdje geduurd. Ik ben niet technisch aangelegd, heb geen cursussen gevolgd, maar doe alles op gevoel.”
Zijn foto’s werden steeds beter en dit bleef niet onopgemerkt. Danny won prijzen, zijn foto’s stonden in tijdschriften en kreeg eervolle vermeldingen van zijn foto’s. Ook stelde hij zijn foto’s belangeloos beschikbaar voor de Recreatiegids Veluwezoom, die jaarlijks door Regiobode wordt uitgegeven. “Ik zie tijdens mijn werk zo veel moois, dat wil ik gewoon met iedereen delen.”

Hilarische momenten

De foto’s van Danny kregen een herkenbare eigen stijl. “Na een jaar of twee begonnen mensen mijn foto’s te herkennen. Er zijn zoveel natuurfotografen, je moet jezelf kunnen onderscheiden. Ik vind het belangrijk om niet alleen het dier te fotograferen, maar juist ook zijn omgeving. Het dier is in mijn foto’s niet het onderwerp, alleen een wild zwijn zegt niks. Ik vind het juist mooi om ook de omgeving waarin het dier leeft te fotograferen en een verhaal te vertellen met mijn foto’s.”
Gewapend met een thermoskan thee en broodjes gaat Danny regelmatig op pad met zijn elektrische scooter. “Meestal ga ik eerst even een tijdje rustig zitten voordat ik begin met fotograferen.” Soms moet de fotograaf uren wachten voor die ene foto, maar dat heeft hij er graag voor over. “Fotograferen is voor mij niet eens het leukste, maar het zijn en genieten van de natuur.”
Soms leidt dat tot hilarische momenten. “Ik ben al eens aangezien voor een drenkeling en heb al heel wat mensen de stuipen op het lijf gejaagd als ik met mijn camera in een beek lag. Gelukkig is de schrik vaak snel voorbij als ze mijn camera zien”, vertelt hij lachend.
Hoewel zijn gezondheidsproblemen nooit helemaal weggaan, heeft Danny met zijn herontdekte liefde voor de natuur en fotograferen zijn leven kunnen omgooien. In maart van dit jaar heeft hij de stap genomen om als zzp’er aan de slag te gaan en kan hij met zijn hobby een inkomen verwerven. Maar als werk voelt het voor Danny zeker niet. “Ik ben zo blij wat het me gebracht heeft. Het begon als noodzaak, maar ik voel me nu zo rijk dat ik dat ik voor mijn werk dagelijks kan genieten in de natuur.”

Meer informatie over Danny en zijn werk is terug te vinden op zijn website www.dannyslijfer-fotografie.nl 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.