Bewoners van Brummen vangen zelf Oekraïners op

0225260_Schilderen_bij_RvT.jpg
.

BRUMMEN – Een groep inwoners van Brummen heeft een pand gehuurd in de Ambachtstraat om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dit doen zij onder de naam SOOB: Spoed Opvang Oekraïeners Brummen. Men wilde boosheid omdraaien.

Het pand aan de Ambachtstraat is voor langere tijd gehuurd. Het doel was om de woning op 1 april klaar te hebben, ingericht en wel, maar dit lukte al veel sneller. Dankzij inzet van vele vrijwilligers kon zaterdag 19 maart de eerst groep van tien mensen worden opgevangen. Drie vrouwen met zeven kinderen tussen de 9 en 17 jaar zijn welkom geheten in de warme gemeenschap van Brummen, waar ze verder worden geholpen. Kinderen gaan zo gauw mogelijk naar een schoolse setting, volwassenen zullen geholpen worden met zoeken van werk. Op termijn zal gezorgd worden dat het project past in de bestaande gemeentelijke structuren of wordt opgeheven als de vluchtelingen terug kunnen naar huis.

In overleg met de onderwijsambtenaar is er een voorschoolse setting begonnen, waardoor het dagritme opgepakt kan worden. Daarin zijn drie dingen centraal gesteld: taal, creativiteit en beweging. Om de Oekraïense vluchtelingen zo snel mogelijk te laten aarden in Brummen is er een introductieweek opgesteld, waarin de bewoners door diverse georganiseerde activiteiten hopelijk de verschrikkingen thuis in Oekraïne even konden vergeten. De aftrap was op vrijdagmiddag 25 maart met een schildermiddag in de Brummens Overtuin. Binnen mum van tijd ontstonden hier tien heel verschillende kunstwerken. “Het was heerlijk om te zien hoe onze tijdelijke gasten genoten”, laten de mensen van SOOB weten. “Laten we hopen dat zij snel hun draai in Brummen weten te vinden. Aan de betrokken inzet van een grote groep Brummense inwoners zal dat niet liggen!”

De Brummense vrijwilligers geven regelmatig een nieuwsbrief uit. Wie deze wil ontvangen of om een andere reden contact zoekt, kan e-mailen met soob.brummen@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.