Succes voor burgerinitiatief speelplaats Klarenbeek

0222303_09Foto_Speelplaats.jpg
.

KLARENBEEK – Woonwijk De Grote Weteringin Klarenbeek is sinds eind 2021 helemaal bewoond door nieuwe inwoners. Tel je alle inwoners van de buurt bij elkaar op, dan heb je het al gauw over 120 gezinnen waar inmiddels een grote kinderschare toe behoort. In de nieuwe wijk waren leuke houten speeltoestellen in de wadi geplaatst, die na een aantal jaren zo versleten waren en ongeschikt bleken voor kleinere kinderen dat er een grote behoefte aan een herindeling van de speelplaats ontstond.

Moeder Annelies Stufken en haar zoontje Jesse stapten naar het bestuur van Klarenbeeks Belang met de wens om de speelplaats te herzien. Daar ontmoette zij Marente Bouman, oma van vijf kleinkinderen, zij is de trekker van het plan. Er werd een vijfkoppige commissie gevormd om de herindeling van de speelplaats aan te pakken. Een burgerinitiatief was geboren. Er werd een projectplan geschreven met behulp van Mens en Welzijn Voorst en veelvuldig overleg gepleegd met diverse ambtenaren. Hierbij werden zowel ambtenaren van de gemeente Voorst als ook Apeldoorn benaderd, aangezien de wijk in beide gemeentes ligt. Ondertussen vonden er wisselingen binnen de gemeente plaats door diverse omstandigheden, die de communicatie met de gemeentes vertraagde. Ondanks alle verwarring en vertragingen hield de commissie vol.

In de zomer van 2021 werd de buurt uitgenodigd voor een grote picknick op de speelplaats. Plannen voor de herindeling van de speelplaats werden gedeeld met de buurt en zo ontstonden meer ideeën om de buurt nog mooier en leuker te maken. In de winter van 2021 werd het bij beide gemeentes erg stil. De commissie zat echter niet stil. Er waren diverse subsidies aangevraagd bij het Oranjefonds, Jantje Beton en de Koninklijke Heidemij. Compleet nieuwe projectplannen en begrotingen werden geschreven, waarvan de meeste werden afgewezen omdat de speelplaats tot de gemeente Voorst behoord. Zo wendde de commissie zich weer tot de gemeente Voorst. Dit keer werd de commissie uitgenodigd door wethouder van de gemeente Voorst, Hans van der Sleen.

Onlangs vond een bijeenkomst plaats tussen de commissie en de wethouder die vergezeld werd door diverse ambtenaren. De commissie kwam met drie man naar het gemeentehuis in Twello waarbij zij er vanuit gingen dat het burgerinitiatief verdedigd zou moeten worden. Echter de boodschap van de wethouder was anders. “De gemeente gaat zorg dragen voor de herindeling van de speelplaats. De ingebrachte wensen van de buurt worden meegenomen in het herindelingsplan.” Een grote zucht van verlichting ging door de commissie. Zaterdag 26 februari zijn de speeltoestellen definitief uitgezocht en wordt een groenplan gemaakt om de speelplaats verder aan te kleden. Alles gaat in samenspraak met de commissie.
De gemeente Voorst neemt het leeuwendeel van de investering voor haar rekening en de gemeente Apeldoorn speelt hierin een kleine rol. Men verwacht dat de speelplaats medio mei opgeleverd kan worden. Dit gaat natuurlijk niet ongemerkt voorbij. Er wordt dan een groot buurtfeest gehouden om de opening van de speelplaats te vieren.
Op dit moment is de speelplaats nog een grote waterplas vanwege de enorme regenval in de afgelopen periode. In april gaat de gemeente er alles aan doen om de herindeling van de speelplaats in de Grote Wetering te realiseren.

Foto: Annelies Stufken en Marente Bouman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.