Rondje Posbank niet meer mogelijk in het weekend

0222130_IMG3147.JPG
.

GEM. RHEDEN/ROZENDAAL – Een rondje Posbank is op drukke dagen niet langer mogelijk. De gemeenteraden van Rheden en Rozendaal hebben dinsdag 22 februari ingestemd met het Principeplan scenario D. Dit betekent dat de weg tussen 1 april en 31 oktober in het weekend en op feestdagen wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De Kluizenaarsweg naar het Rozendaalse veld blijft wel open.

Niet alle raadsleden stemden voor het plan. De fracties van D66, GroenLinks, SP en raadslid Kees Verspui van D66 bleven tegen. Linda Nieuwenhoven van GroenLinks miste de onderbouwing bij het plan: “Waarom is dit de oplossing en is dit überhaupt een oplossing? Als de verkeersdrukte jaarrond plaatsvindt in het weekend, waarom dan de keuze om slechts in bepaalde maanden over te gaan tot een weekendafsluiting? Ik krijg geen antwoorden. Sommige onderbouwing voor bepaalde keuzes kon door het college alleen worden beantwoorden met ‘omdat de raad het zo heeft gewild’.”
Ook hadden de tegenstemmende partijen moeite met het feit dat een groot deel van de gemeenteraad bij het kiezen voor scenario D is voorbijgegaan aan de inbreng van alle belangengroepen. “De belangengroepen hebben maandenlang constructief meegewerkt aan een puik plan. En deze groepen hebben nu het nakijken. De inwoners zijn nog steeds ongehoord en de soortendiversiteit wordt bepaald niet bepaald versterkt. Parels voor de zwijnen”, aldus Joppe Jeroen de Ruijter van de PvdA.

Wethouder Ronald Haverkamp was in oktober behoorlijk teleurgesteld in de keuze van de raad voor dit scenario en dus tegen volledige afsluiting van de Posbank, zoals het college dat had gewild. Hij ziet het het nu wat positiever in en ziet het besluit voor een gedeeltelijke afsluiting nu als ‘een stap in de goede richting’. Het is de bedoeling dat er minder verkeer door het natuurgebied rijdt, wat meer rust geeft voor zowel omwonenden als de natuur. Het is daarbij de bedoeling dat bezoekers worden gestimuleerd meer gebruik te maken van parkeergelegenheid in het hele gebied van de Veluwezoom. Hiervoor komt er een parkeerverwijssysteem, zodat automobilisten kunnen zien wanneer welke wegen open zijn en waar parkeergelegenheid beschikbaar is. Daarnaast is het plan een aanzet om het gebied rond het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten beter in te richten en de verbinding tussen de Posbank en het station Rheden te verbeteren.

De gemeenteraad heeft door het indienen van enkele amendementen en moties het besluit wel iets aangepast en uitgebreid. Zo is het college gevraagd te onderzoeken hoe de verbinding tussen de dorpen en de Veluwe kan worden versterkt, zodat de lokale ondernemers meer kunnen profiteren van de vele bezoekers. Daarnaast is middels een amendement besloten dat de zeven parkeerplaatsen die worden afgesloten, niet definitief te verwijderen. Zo kan over twee jaar, als het plan wordt geëvalueerd, eventueel worden besloten de parkeerplaatsen opnieuw in gebruik te nemen.
Middels een motie is het college opdracht gegeven te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een fysieke afsluiting van de wegen tussen zonsondergang en zonsopgang. De Posbank is ’s nachts verboden terrein, maar deze regel wordt regelmatig overtreden. Dit zorgt voor overlast voor bewoners en de natuur. Een afsluiting van de wegen door bijvoorbeeld een slagboom, zou nachtelijk bezoek aan de Posbank onmogelijk maken.
Tot slot is een motie aangenomen om een permanente gebiedstafel Posbank Veluwezoom in te richten. Bewonersgroepen, verenigingen, ondernemers en betrokken organisaties kunnen hierin zitting nemen om de gemeenteraad te adviseren.

Het Principeplan wordt in de komende maanden verder uitgewerkt tot een Masterplan met een uitvoeringsprogramma. Het is de verwachting dat dit nog voor de zomer van dit jaar aan de gemeenteraden wordt aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.