Oekraïense vluchtelingen ook welkom in Doesburg

0222782_Zonnebloemen.jpg
.

DOESBURG – Een groep Doesburgers heeft de handen ineengeslagen en wil kijken hoe er in de stad hulp kan worden geboden aan vluchtelingen uit Oekraïne. Die hulp kan bestaan uit het aanbieden van woonruimte, maar denk bijvoorbeeld ook aan het helpen bij de organisatie, maaltijden koken, een financiële bijdrage, traumahulp en ga zo maar door.

Het onvoorstelbare gebeurt. Oorlog in Europa. De beelden van het oorlogsgeweld en de schade die wordt aangericht zijn indringend. Er voltrekt zich een humanitaire ramp die miljoenen mensen treft. Afgelopen vrijdag had al een miljoen Oekraïners de keus gemaakt huis en haard te verlaten en op de vlucht te slaan, de grens over naar veilige buurlanden. En dit aantal zal oplopen. Hoe langer de oorlog duurt, hoe meer Oekraïners het land waar ze van houden (moeten) ontvluchten.
Voor deze mensen moet opvang worden geregeld. Overal in Europa en op veel plekken in Nederland is sprake van spontane initiatieven van burgers die woonruimte aanbieden of op een andere manier hulp aan vluchtelingen willen bieden. Ook in Doesburg en omgeving zijn er ongetwijfeld mensen die iets willen doen, maar wat en hoe en met wie?

Arnold Vellekoop, coördinator Leger des Heils Doesburg, Ben en Tanja Kruk van de Stichting Doesburgerinitiatief, Diana Immerzeel en Frank Smeets willen het aanbod van hulp in Doesburg inventariseren. “Niemand weet wat er op ons af gaat komen, hoe de nood eruit zal zien of hoe de Doesburgse hulp eruit gaan zien. Daar is ook geen uitgewerkt plan voor. Dat maken betrokken Doesburgers samen”, aldus de initiatiefnemers.
Daarom doen zij een oproep aan alle inwoners van Doesburg en omgeving die iets zouden willen doen voor Oekraïense vluchtelingen om zich aan te melden via doesburgvooroekrainers@gmail.com. Wie zich aanmeldt krijgt een kort vragenformulier toegestuurd om aan te geven welke hulp er kan worden geboden. Woonruimte is natuurlijk belangrijk, maar elke vorm van hulp is welkom. “Als zoveel mogelijk Doesburgers – maar ook bedrijven en organisaties – het formulier invullen, ontstaat een goede inventarisatie van Doesburgers en omwonenden die samen in actie willen komen. Hoe groter de respons, hoe overtuigender gesteld kan worden: Oekraïense vluchtelingen ook welkom in Doesburg!”

Om het hulpaanbod in Doesburg te bespreken, wordt zaterdag 19 maart een bijeenkomst gehouden in het gebouw van het Leger des Heils aan de Zandbergstraat 15 in Doesburg. Deze begint om 14.00 uur. Wie hulp wil bieden aan Oekraïense vluchtelingen, kan mailen naar doesburgvooroekrainers@gmail.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.