Gemeente Rheden buigt zich over toekomst van religieus erfgoed

0222136_Kerkenvisie.JPG
.

GEM. RHEDEN – Wat is de toekomst van het religieus erfgoed in de gemeente Rheden? Op deze vraag wordt een antwoord gezocht door het opstellen van een gemeentelijke Kerkenvisie.

De gemeente Rheden telt maar liefst 28 kerken, 1 moskee, 1 synagoge en 5 begraafplaatsen. Hieronder 8 gemeentelijke en 7 rijksmonumenten. “Kerken zijn letterlijk en figuurlijk bakens in onze dorpen”, vertelt wethouder Marc Budel. “Ze nemen een belangrijke plek in binnen de samenleving en het zijn beeldbepalende gebouwen. Ze maken deel uit van ons erfgoed.”
Waar vroeger de kerkgemeenschap de kosten van onderhoud van zo’n gebouw prima kon betalen, wordt dat tegenwoordig al een stuk lastiger. Er komen steeds minder mensen op zondag naar de kerk en steeds minder inwoners van een dorp zijn betrokken bij het gebouw. “Dat maakt het voor de eigenaren van de kerk moeilijk genoeg geld op te hoesten. Voor onderhoud, maar ook verduurzaming”, zegt Budel. “Het is nog maar de vraag hoeveel kerken er over vijf jaar nog als zodanig in gebruik zijn.”

Om voorbereid te zijn op wat de toekomst gaat brengen, heeft de gemeente Rheden een Kerkenvisie opgesteld. “Een soort paspoort voor elke locatie met daarin de geschiedenis, problemen en kansen voor de toekomst”, legt Budel uit. Ook is met alle kerkeigenaren gesproken over hun verwachtingen voor het gebouw. “Een gevoelig onderwerp”, zegt Budel. “Er is zoveel gebeurd in zo’n kerkgebouw, kinderen gedoopt, bruiloften gevierd, uitvaarten verzorgd. Dan is het moeilijk om te gaan praten over mogelijke herbestemming.”
Toch lijkt het erop dat herbestemming voor de meeste kerkgebouwen de beste mogelijkheid voor behoud is. “Veel kerkeigenaren verwachten dat hun gebouw een nieuwe functie moet krijgen. Er zijn er maar weinig eigenaren overtuigd dat hun kerk als religieus gebouw kan blijven bestaan. En dus is het slim om tijdig na te denken over andere opties.”
Via het panel Rheden Spreekt is de inwoners van de gemeente gevraagd naar hun ideeën over mogelijke herbestemming. Een ruime meerderheid (70 procent) ziet een kerk het liefst met een maatschappelijke of culturele functie, bijvoorbeeld als dorpshuis of ruimte voor concerten en voordrachten. Ook omvorming tot woningen vinden veel inwoners (50 procent) geen slecht idee.

Deze visie geeft nog geen antwoord op vragen over de toekomst van deze gebouwen, maar Budel vindt het vooral belangrijk dat het gesprek op gang is gebracht. “We kunnen afwachten tot de situatie nijpend wordt of we gaan nu proactief aan slag. We hebben kerkeigenaren met elkaar in contact gebracht en dat werd erg gewaardeerd. Niet iedereen hoeft zelf het wiel uit te vinden, wij kunnen als gemeente faciliteren in het delen van kennis. Bijvoorbeeld over duurzaamheid, waar alle kerken mee te maken krijgen”, aldus de wethouder.
Ton Schimmel, ouderling/kerkrentmeester van de Grote Kerk in Velp, maakt zich om het voortbestaan van ‘zijn’ kerk niet zo’n zorgen. “De Grote Kerk blijft een religieus gebouw. Veel mensen zijn op zoek naar verbinding en spiritualiteit en de kerk kan daar een rol in spelen. Maar ik heb het contact met anderen als erg constructief ervaren. Iedereen is bereid om samen na te denken over de toekomst en elkaar te helpen.”

Foto: Linda Peppelman

Foto: Wethouder Marc Budel en kerkrentmeester Ton Schimmel in de Oude Kerk in Velp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.