Aandacht voor schoon water met campagne ‘Hier begint de zee’

0224672_Hier_begint_de_zee.JPG
.

GEM. RHEDEN – De zee begint bij elke inwoner in zijn eigen straat of zelfs in zijn eigen huis. Het afvalwater dat door de wc of gootsteen spoelt, komt uiteindelijk via waterzuivering en de rivier terecht in de zee. Om aandacht te vragen voor schoon water, is de gemeente Rheden samen met andere gemeenten en het Waterschap Rijn en IJssel de campagne ‘Hier begint de zee’ gestart.

Doel van de campagne is mensen bewust maken van hoe water vervuild kan raken. Een groot deel van wat thuis wordt weggespoeld of op straat via putten in het riool terecht komt, eindigt uiteindelijk in de zee. De boodschap is duidelijk: gooi afval weg op de juiste plek. Deze boodschap draagt de gemeente nu uit door het logo van ‘Hier begint de zee’ op steeds meer plekken zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld bij putdeksels in de dorpen, in woonwijken, winkelcentra, OV-stations, voorzieningen en of (basis)scholen. Wethouder Dorus Klomberg startte de campagne door het logo bij een straatput te spuiten met biologisch afbreekbare verf.
Klomberg: “Schoon water is belangrijk voor mensen, dieren en planten. We maken er de hele dag gebruik van, maar toch is schoon water niet vanzelfsprekend. Gemeenten en waterschappen werken er hard aan om de kwaliteit van het water in de sloten, rivieren, meren en beken te verbeteren. Er is al veel verbeterd, maar we zijn er nog niet. In de zomer ontstaan nog altijd dekens van groene algen in de beken en in het zwemwater. Ook belanden er nog steeds medicijnen, microplastics en andere milieuvreemde stoffen in ons water, die daar niet thuishoren. Deze stoffen vormen een risico voor de natuur, maar mogelijk ook voor de volksgezondheid. Ik doe daarom een beroep op onze inwoners om mee te helpen ons water schoon te maken en te houden.”

Het waterschap probeert vervuiling te voorkomen en haalt veel vervuilende stoffen uit het water via de rioolwaterzuiveringen. Zuiveringen kunnen echter niet alle stoffen eruit halen. De hulp van inwoners is hard nodig. En bijdragen aan schoon water is makkelijk. Door bijvoorbeeld geen medicijnresten door de wc te spoelen, maar naar de apotheek te brengen. Of door biologische in plaats van chemische middelen te gebruiken bij het schoonmaken van je huis. Of door geen afval langs de sloot te laten slingeren. Meer tips zijn te vinden op www.weetvanwater.nl/hierbegintdezee.

Foto: Gemeente Rheden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.