Aandacht voor gezond en veilig werken

0225360_Helm.jpg

(Dit is een gesponsord artikel)

REGIO – De regio Apeldoorn, Zutphen, Doetinchem en Arnhem kent al eeuwenlang een bruisende economie. Van de oude Hanzestad Zutphen tot de gemeente Apeldoorn, die vandaag de dag ruim honderdduizend banen herbergt. De regio heeft de afgelopen twee jaar relatief weinig geleden onder de coronapandemie. En nu alle coronamaatregelen zijn afgeschaft, wordt er weer volop gewerkt aan groei. Er zijn desalniettemin wél nieuwe uitdagingen ontstaan die het belang van gezond en veilig werken onderstrepen.

Bedrijven in de regio Apeldoorn, Zutphen, Doetinchem en Arnhem zijn – net als in de rest van het land – de afgelopen maanden gestuit op hindernissen. Waar verwacht, of gehoopt, werd dat na de coronamaatregelen weer op volle toeren gedraaid zou kunnen worden, is dit niet altijd gerealiseerd. De oorzaken hiervan? Nog steeds een hoog ziekteverzuim vanwege corona, een oplopend personeelstekort en stijgende prijzen van onder andere materialen. Hierdoor moeten bedrijven steeds meer de druk opvoeren als het gaat om effectief en efficiënt werken. Dit vergroot de kans op bedrijfsongevallen.

Voorkom een stijging van het aantal bedrijfsongevallen
Bij de Arbeidsinspectie zijn de afgelopen jaren beduidend minder ernstige bedrijfsongevallen gemeld. Het gaat hierbij om ongevallen waarbij een medewerker blijvend letsel houdt, het ziekenhuis moet bezoeken en ongevallen met een dodelijke afloop. Dit lijkt positief, als is deze daling hoogstwaarschijnlijk grotendeels veroorzaakt doordat er gedurende de coronapandemie meer thuis werd gewerkt en doordat onder meer horecazaken tijdens de lockdowns gesloten waren. Nu de maatregelen allemaal losgelaten zijn en er ook weer meer op locatie gewerkt wordt, zou er dit jaar dus weer sprake kunnen zijn van een stijging. Om dit te voorkomen, moet er meer aandacht worden gegeven aan de veiligheid en gezondheid van medewerkers.

Dit kunnen bedrijven doen met behulp van een VCA cursus. De Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers leert medewerkers onder andere veiliger te werken met machines en op hoogte. En laat dat nu juist de twee meest voorkomende ongevalstypes zijn.

Een VCA cursus in Arnhem volgen
Interesse in een VCA in Arnhem? In het nabij gelegen Rheden worden regelmatig kleinschalige klassikale cursussen voor individuele medewerkers gegeven. Hier kan binnen een dag de cursus worden gevolgd en het examen worden afgelegd. Op de locatie van VCANederland vlakbij Arnhem kunnen twee soorten VCA-cursussen worden gevolgd: VCA Basis voor uitvoerende medewerkers en VCA VOL voor zzp’ers en leidinggevenden. Deze laatste groep dient voorafgaand aan de cursusdag al een gedeelte van de lesstof voor te bereiden, om zo meer voorbereidingstijd te hebben voor het officiële VCA VOL-examen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.