Natuurmonumenten wil betaald parkeren op de Posbank

0220948_parkeerplaats.JPG
.

RHEDEN – Natuurmonumenten gaat kosten verbinden aan het parkeren op de Posbank. In de toekomst kunnen alleen leden van Natuurmonumenten nog gratis parkeren. Ook worden kleine parkeerplaatsen gesloten om zo minder verkeer door de kwetsbare natuur te laten rijden. Tijdens de voorbereidende raadsvergadering van de gemeente Rheden op dinsdag 8 februari gaf Jeroen de Koe van Natuurmonumenten uitleg over de plannen.

De plannen voor betaald parkeren in Nationaal Park Veluwezoom zorgden voor veel vragen bij verschillende fracties binnen de gemeente Rheden. In het principeplan Welkom Veluwezezoom werden de plannen voor het afsluiten van kleine parkeerplaatsen gepresenteerd. De Koe noemde dit een goede mix om Nationaal Park Veluwezoom bereikbaar te houden en tegelijkertijd te zorgen voor een afwaartse beweging van het verkeer en daarmee de natuur te beschermen. De huidige situatie is volgens De Koe niet meer van deze tijd. Alleen de parkeerplaatsen bij het Bezoekerscentrum, het Paviljoen, de Lappendeken en de Driesprong zouden nog als parkeerplaats open moeten blijven. Die laatste omdat deze speciaal is ingericht voor ouderen en mindervaliden.

Ook zijn er plannen om enkele autoparkeerplaatsen te herinrichten als rustplaatsen, waar overgestapt kan worden van fietsen naar wandelen.
Het gaat om parkeerplaatsen die aan een fietsroute liggen (Lange Wei, Zijpenberg, Rozendaalse Zand, Brandtoren, Bosrand en Herikhuizerveld). De plekken krijgen een bankje en informatie over wandelroutes. Waar mogelijk worden fietsfaciliteiten zoals fietsenrekken/stalling en een oplaadpunt aangelegd.

Op de parkeerplaatsen die openblijven, moet in de toekomst betaald worden. Alleen leden van Natuurmonumenten kunnen gratis blijven parkeren. “De leden leveren met hun lidmaatschap al een bijdrage aan het natuurbehoud”, sprak De Koe. Ook gaf hij aan dat de invoering van betaald parkeren in lijn is met de landelijke richtlijnen van Natuurmonumenten. Sinds 2016 is Natuurmonumenten landelijk begonnen met het invoeren van parkeerbijdragen bij natuurgebieden. Deze bijdrage wordt gebruikt voor voor het onderhouden en aanpassen van alle routes en paden en voor toezicht en de handhaving door boswachters. “Wij krijgen als terreinbeheerder wel een beheersubsidie, maar die dekt ongeveer 40 procent van de kosten, voor de overige 60 procent zijn wij afhankelijk van donateurs en nu dus ook betaald parkeren.”

In eerste instantie blijven de parkeerplaatsen die eigendom zijn van de gemeente Rheden ongewijzigd. Eventuele mogelijkheden om deze parkeerterreinen uit te breiden of in te richten als overloop parkeerplaats bij piekdrukte worden in de nadere uitwerking van het Masterplan verkend en uitgewerkt. Hierbij wordt ook het nut en de noodzaak van het eventueel invoeren van betaald parkeren verkend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.