dinsdag 07 december 2021 | WEEK 49 |
HomeAlgemeenWaterschapsbelasting gaat omhoog

Waterschapsbelasting gaat omhoog

REGIO – Waterschap Rijn en IJssel kondigt aan de waterschapsbelasting te verhogen met 5,5 procent. Dit is nodig om het het watersysteem en de dijken aan te passen aan de klimaatextremen. Ook de prijsstijgingen van grondstoffen, elektra en arbeidskrachten brengen extra kosten met zich mee.

De tarieven gaan in 2022 voor zowel de watersysteemheffing als de zuiveringsheffing met 5,5 procent omhoog. Dit betekent voor een meerpersoonshuishouden met een huurwoning een stijging van 20,16 euro naar een tarief van 252,37 euro per jaar. Voor meerpersoonshuishoudens met een eigen woning (met WOZ-waarde van 300.000 euro) wordt dit bijvoorbeeld 348,49 euro, een stijging van 19,98 euro. Voor agrarische bedrijven met een waarde van 2 miljoen euro en een omvang van 40 hectare wordt het tarief 3.063,57 euro, dat is dan weer een daling van 93,44 euro.

In de begroting voor 2022 zijn de beleidsmatige en financiële doelen terug te vinden op het gebied van klimaat, energietransitie, schoon water en duurzaam hergebruik van afvalwater, die al eerder vastgesteld waren in het Ontwerp Waterbeheerprogramma 2022-2027 en de perspectievennota 2022-2025. Het waterschap ervaart de extremen, zoals langdurige droogte en heftige regenbuien, dagelijks in haar werk. Zo had de regio Achterhoek en Liemers na drie extreem droge jaren in 2021 juist te maken met een natte zomer met hoog water. Het waterschap stelt daarom hoge prioriteit aan het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. In het watersysteembeheer vraagt dit om een nieuwe balans in het vasthouden, bergen en afvoeren van water.
Het waterschap wil de komende jaren fors te investeren in overeenkomsten en maatregelen om de klimaatextremen op te vangen.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

Twee doden bij ongeval N348

BRUMMEN - Een man van 86 en een vrouw van 83 jaar uit Brummen zijn dinsdag 30 november omgekomen bij een verkeersongeval op de rotonde in de N348 bij Brummen. Zij reden rond 12.30 uur in een personenbusje de rotonde op en kwamen daarbij in botsing met een vrachtwagen. De

0216189_wandelschoen.jpg

Groepswandeling Samen op Pad

ROZENDAAL - Samen op Pad (de SOP) houdt woensdag 8 december een groepswandeling. Deze start om 10.00 uur bij de kantine van voetbalclub DVOV in Rozendaal, inschrijven kan ter plaatse. Deelname kost 4 euro. Er wordt een route gelopen van ongeveer 25 kilometer, door het bos en over de heide

0215393_2021-11_Teamfoto_MO11-1.jpg

Nieuwe trainingspakken voor DVOV meidenteam MO11-1

ROZENDAAL -Trots laten de meiden van voetbalteam DVOV MO11-1 hun nieuwe trainingspakken zien. Deze hebben ze gekregen van hun sponsoren Stadkwadraat, financiële adviseurs voor gebiedsontwikkeling en Kunst of Art, galerie & kunstuitleen uit Laag-Keppel. In september van dit jaar zijn deze meiden in een nieuwe samenstelling als team gestart. De

0215265_TV_Dieren_herendubbel.jpg

Twee kampioensteams bij TV Dieren

DIEREN - Twee seniorenteams van TV Dieren zijn in de onlangs afgeronde competitie 2021 kampioen geworden. Daarnaast behaalden 4 van 12 seniorenteams een tweede plaats en eindigde één team op de derde plek in de competitie. Kampioen werd het zaterdag damesteam 17+. Dit team bestond naast captain Marie-Jose Kostense uit