dinsdag 07 december 2021 | WEEK 49 |
HomeAlgemeenRetrospectief: Landgoed en landhuis Beverode

Retrospectief: Landgoed en landhuis Beverode

Retrospectief: Landgoed en landhuis Beverode

Deze week kijken we naar een bijzonder landhuis. Het stond in Dieren op een plek die we tegenwoordig nog steeds kennen als de wijk Beverode. Tegenwoordig natuurlijk bekend van het verzorgingshuis aan de Admiraal Helfrichlaan en ook is er in Dieren de Beverodelaan. Die weg geeft in grote lijnen de omvang het vroegere landgoed aan. Dat liep grofweg tussen wat nu verzorgingshuis Beverode is en het Leihuis. Evenwijdig aan de Harderwijkerweg. Een flink perceel bos- en heidegrond. Is het landgoed naar het huis genoemd of was er het landgoed met die naam er al en noemde men het huis daar naar?

Het was in ieder geval een redelijk bijzonder landhuis. Op deze foto uit 1912 is te zien dat het een mooi optrekje is, maar toch de omvang en uitstraling van een klassiek landhuis mist. Het was bovendien opgetrokken uit hout en dat was – zeker in deze omgeving – best bijzonder. Het stond op een plek aan de huidige Beverodelaan, ter hoogte van wat nu de Surinkhof heet. Het had vanaf de Harderwijkerweg een lange oprijlaan. Het adres was in 1912 Harderwijkerweg 39, anno 2021 zou de toegangsweg beginnen ter hoogte van huisnummer 115.
Het was wel een pand met historie. Het was namelijk de voormalige directiekeet tijdens de verbouwing van paleis Het Loo in Apeldoorn, in 1908. Toen die klus klaar was, werd het afgebroken en in 1910 weer opgebouwd op Beverode in Dieren, dat in die tijd als landgoed ruim 20 hectare groot was.

Toen deze foto werd gemaakt, werd het huis bewoond door mr. Paul Lamberts Hurrelbrinck, geboren op 7 maart 1882 in Leiden, die het in Apeldoorn kocht en in Dieren weer liet opbouwen. Hij verdiende de kost als jurist, maar werd vooral bekend vanwege zijn activiteiten in de autosport. Hij reed internationale rally’s en publiceerde over de sport en automobielen in onder meer de Autokampioen.
Hij woonde niet lang op Beverode, want in 1927 vertrok hij alweer. Het houten landhuis raakte daarna in verval.

In 1937 verscheen een advertentie in de kranten, waarbij ingeschreven kon worden op de sloop van het landhuis, inmiddels eigendom van de gemeente Rheden.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0216526_erehaaf.JPG

Erehaag voor overleden erelid van vv Dieren

DIEREN - Vrijdag 4 december hebben vele leden van vv Dieren de laatste eer bewezen aan de op 27 november overleden Evert Gerritsen. De sfeergroep VV Dieren Youth vormde tijdens zijn uitvaart een mooie erehaag met fakkels.Evert Gerritsen was erelid van vv Dieren. Voor hem voelde vv Dieren als zijn

0215869_Omslag_Velp_viert_vrijheid.jpg

Boek met foto’s van buitenexpositie Velp viert vrijheid

VELP - De buitenexpositie Velp viert vrijheid, die afgelopen september te zien was in het centrum van Velp, was een groot succes. Stichting Velp van Oranje brengt nu een boek uit met dezelfde titel. Hierin zijn de 21 foto's opgenomen, die werden gemaakt en geëxposeerd ter gelegenheid van 75+1 Jaar

0214738_Age.JPG

Bewoners brengen renovatie Borgh Keppel in beeld

ELLECOM - Hans en Miranda Baakman zijn de tijdelijke bewoners van boerderij Borgh Keppel in Ellecom. Deze boerderij op is onderdeel van Landgoed Middachten en is waarschijnlijk een van de oudste boerderijen van ons land. Op dit moment wordt de boerderij grondig gerenoveerd. Hans gunt iedereen via de website van

0215697_oliebollen.jpg

Oliebollenactie muziekvereniging

HUMMELO - Muziekvereniging Hummelo en Keppel houdt op zaterdag 11 december de jaarlijkse oliebollenactie. Ook dit jaar worden de oliebollen weer gebakken door de Hummelose ambachtelijke bakker.