woensdag 01 december 2021 | WEEK 48 |
HomeAlgemeenRetrospectief: Een nieuwe brandweerwagen

Retrospectief: Een nieuwe brandweerwagen

Retrospectief: Een nieuwe brandweerwagen

Op 21 april 1885 woedde een grote brand in Dieren. Aan de Hogestraat gingen maar liefst zeven woningen in vlammen op, waardoor acht gezinnen dakloos werden. Het vuur werd bestreden door een in een lange rij opgestelde mensen, die elkaar emmers bluswater doorgaven. Een ongelijke strijd, die de Dierense bevolking dan ook kansloos verloor van de vlammen. Uiteindelijk werd met behulp van brandweerkorpsen uit Zutphen en Arnhem de brand onder controle gebracht, maar toen had het vuur al geruime tijd bijkans vrijspel gehad.

Die brand was toen aanleiding om een brandweerkorps op te richten. Een stel mannen verzamelde zich en in 1886 werd een brandpomp aangeschaft. In 1909 werd de Dierense Vrijwillige Brandweer Vereniging opgericht. De gemeente Rheden steunde dit initiatief, omdat het korps al had bewezen goed te functioneren bij branden, toen nog de enige taak die ‘de brandweer’ verrichte. Een zekere A. Willbrennick was de eerste commandant, zo lezen we in het boek ‘Brand! Brand!’ dat Maud van Braam ter gelegenheid van het eeuwfeest schreef.
In de loop der jaren kreeg het Dierense korps steeds verder vorm en kon het over beter materiaal beschikken. De geoefendheid nam toe en het takenpakket groeide steeds meer. Anno 2021 is de brandweer uitgegroeid tot een allround hulpdienst, die zich al lang niet meer beperkt tot het blussen van branden.

De hierbij afgedrukte foto toont een deel van het Dierense korps begin jaren 50. De spuitgasten poseren met de nieuwe DAF-motorspuitwagen voor Gazelle. Bij dat bedrijf aan de Wilhelminaweg werd regelmatig geoefend en de fietsenfabriek beschikte ook over een eigen bedrijfsbrandweer. De kazerne van de spuitgasten was in die tijd aan de Prinsenstraat, in de voormalige bibliotheek. Een krappe garage, waar slechts voor één wagen plaats was. Een tweede blusvoertuig stond opgesteld in een hulppost aan de Van Hallstraat in Dieren.
Op de foto herkennen we op de voorste rij v.l.n.r.: Henk Steinvoort, Piet van Dalen, Chiel Schoonwater, Ben Osterhus, commandant Nol Remmelink, Bart Menger en Nico Brinkhuis. Op de achterste rij v.l.n.r.: Henk Bezemer, Frans Huiskamp, Gerrit Freriks, Piet Zweers, Johan ter Steeg en Willem van Veelen.

spot_img
Verder lezen

Meer deze week

0215062_Arie_Teeuw.jpg

Boek: Komt een man bij de gemeente

VELP - Bezuinigingsstrateeg Arie Teeuw uit Velp heeft de afgelopen jaren meer dan 40 gemeenten helpen bezuinigen, voor samen in totaal ruim 150 miljoen. In alle gevallen haalbare bezuinigingen met minstens de omvang van het met het gemeentebestuur afgesproken bedrag. Het geheim van zijn succes onthult Teeuw in het boek

0215594_SIR_NO_SIR.jpg

Sir No Sir bij Vroolijke Frans

BRUMMEN - Zondag 5 december treedt het duo Sir Nu Sir op in het café van De Vroolijke Frans in Brummen (Broek). Het duo bestaat uit singersongwriters Tessa Nikopoulos en Toon Raaf. Zij brengen hun politieke en persoonlijke teksten, met dynamische meerstemmigheid als kern van de sound. Sommige nummers doen

0215330_Retro_-station_Beekbergen_Lieren.jpg

Retrospectief: Station Lieren/Beekbergen

De Lokaalspoorweg Koning Willem III had vanaf Apeldoorn als eerste halte een station in Lieren. De halte was bedoeld voor het dorp Beekbergen, maar de spoorlijn kon niet dichter langs het dorp worden aangelegd. Bij het station, dat vanaf 1887 dienst heeft gedaan, was het een komen en gaan van

Sintmuziek op carillon

DOESBURG - Zondag 5 december zal tussen 14.00 en 15.00 uur het carillon van de Martinitoren weer klinken. In het eerste deel van het programma klinken diverse stukken waarin bekende sinterklaasliederen zijn verwerkt, hoe kan het ook anders op deze datum? Ook komen alle bekende sinterklaasliedjes voorbij.

0215856_Christine_Teunissen__PrimBosman.jpg

Inzameling koffiepunten voor de regionale voedselbank

BRUMMEN/EERBEEK - In de maand december zamelt de Lionsclub Zutphen koffiepunten in van Douwe Egberts en Perla, het huismerk van Albert Heijn. De opbrengst van de inzamelactie wordt omgezet in gratis pakken koffie voor cliënten van de Voedselbank Zutphen, die onder andere actief is in Brummen en Eerbeek.

0215197_Gelders_Arcadie.jpg

Gelders Arcadië – Geschiedenis in verhalen

VELP - Geschiedenis leeft voort dankzij verhalen. Veelal zijn dat verhalen over grote namen en grote gebeurtenissen. In het boek 'Gelders Arcadië - Geschiedenis in verhalen' staan echter de verhalen van de 'gewone man'. 'Geschiedenis in verhalen' is een rijk geïllustreerd boek waarin het erfgoed binnen de gemeente Rheden wordt