woensdag 01 december 2021 | WEEK 48 |
HomeOpinieIk vind: Afsluiting Posbank: liever niet

Ik vind: Afsluiting Posbank: liever niet

Om met de deur in huis te vallen: ik ben tegen de afsluiting van de Posbank. Althans tegen het plan waarvoor gekozen dreigt te worden: volledige afsluiting van de Beekhuizenseweg en de Kluizenaarsweg voor gemotoriseerd verkeer zonder voorwaarden. Dat is ook niet de bedoeling; de gemeenteraad vindt dat het gebied bereikbaar moet blijven. Voor iedereen, maar met name voor ouderen en gehandicapten. Ik vind dat Natuurmonumenten zich daarvoor financieel garant moet stellen.
Eind jaren 80 van de vorige eeuw was afsluiting van de Beekhuizenseweg ook aan de orde, omdat het te druk zou worden. Dat plan wekte massaal protest op, vooral in het dorp Rheden. Ook het alternatief, sluiting van de parkeerplaatsen, ging om die reden niet door. Ouderen en gehandicapten zouden dan niet meer van het uitzicht over de heide kunnen genieten.

Nu is aan het argument ‘te druk’ een tweede toegevoegd: afsluiting zou ook nodig zijn voor natuurbescherming. Ik vind dat wel ver gaan. De Posbank is een toeristische trekpleister van landelijk belang. Bovendien wonen we in een verstedelijkt gebied. De recreatiedruk is dus hoog; zeker als we straks niet meer naar onze vakantiebestemming mogen vliegen vanwege het klimaat. Met afsluiting van de Beekhuizenseweg en de Kluizenaarsweg dwing je mensen te wandelen of te fietsen, als ze naar de Posbank of het Rozendaalse Veld willen. Zover mag het niet komen; ook gemotoriseerd verkeer moet via de bestaande toegangswegen het gebied in kunnen.
In het dorp Rheden gaan stemmen op om een pendelbus in te zetten als de afsluiting doorgaat. Ik vind dat die ook vanuit de andere drie dorpen moet rijden. Om te voorkomen dat de financiering roet in het eten gooit, moet Natuurmonumenten zich garant stellen. Dat lijkt mij een voorwaarde voor de medewerking van de gemeente Rheden.
Je kunt het gemotoriseerd verkeer ook in de hand houden zoals musea hun bezoek reguleren, door te werken met tijdsloten. Sluit de toegangen af met een poort die je kunt openen met een QR-code, te verkrijgen via internet. De kosten daarvan komen uiteraard voor rekening van Natuurmonumenten. Tegen de tijd dat het plan werkelijkheid wordt rijden we tenslotte allemaal elektrisch.

Tom Couwenhoven,
Velp

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0215880_Bernadette_Hakken_Libelle.jpg

Het Peukenmeisje Bernadette won Libelle Ster

ELLECOM - Ze begon in 2018 met een jaar lang peuken rapen. Inmiddels is Bernadette Hakken uit Ellecom al ruim drie jaar hard aan het knokken tegen plastic vervuiling. Haar inzet voor het milieu leverde haar onlangs de tweede plaats op in de Libelle Ster Verkiezing, waarmee sterke vrouwen in

0215761_handtekening__pen__schrijven.jpg

Write for Rights in Eerbeek

EERBEEK - De schrijfactie Write for Rights van Amnesty International krijgt dit jaar in Eerbeek een andere vorm. Rond 10 december, de dag van de Rechten voor de Mens, worden mensen gevraagd een brief of kaart te schrijven voor 10 gewetensgevangenen of mensen die in de gevangenis zitten omdat zij

0216016_Pietenspeurtocht.jpg

Pietenspeurtocht voor de Rhedense jeugd

RHEDEN - Op zaterdag 27 november was er aardig wat activiteit rond de Zuidflank in Rheden. Op initiatief van WIK en Sportcombinatie Rheden kon de jeugd van alle verenigingen uit het dorp deelnemen aan een leuke speurtocht. Bijna 100 kinderen van deze verenigingen en van scouting de Rhedense Pioniers, Rheko,

0215390_Schaatsen.jpg

Geen ALV IJsvereniging

LAAG-SOEREN - De algemene ledenvergadering van de IJsvereniging Laag-Soeren, die gepland stond voor 6 december, gaat in verband met de coronamaatregelen niet door. De vereniging maakt op een later moment een nieuwe datum bekend.

0215330_Retro_-station_Beekbergen_Lieren.jpg

Retrospectief: Station Lieren/Beekbergen

De Lokaalspoorweg Koning Willem III had vanaf Apeldoorn als eerste halte een station in Lieren. De halte was bedoeld voor het dorp Beekbergen, maar de spoorlijn kon niet dichter langs het dorp worden aangelegd. Bij het station, dat vanaf 1887 dienst heeft gedaan, was het een komen en gaan van

0215316_Bibliotheek.jpg

The Masked Reader in bibliotheek

REGIO - Het bekende televisieprogramma The Masked Singer krijgt een concurrent: The Masked Reader. Welke gemaskerde auteurs lezen binnenkort voor uit hun eigen werk? Bibliotheek West-Achterhoek heeft 15 bekende auteurs bereid gevonden om als Masked Reader deel uit te maken van een unieke wedstrijd.