woensdag 01 december 2021 | WEEK 48 |
HomeAlgemeenGelderse Begroting 2022: Werk in uitvoering

Gelderse Begroting 2022: Werk in uitvoering

REGIO – “De tijd van plannen maken is voorbij. Het laatste volle jaar van deze bestuursperiode draait om uitvoeren”, zegt gedeputeerde Financiën Jan Markink van Gelderland. De provincie gaat komend jaar fors investeren in Gelderse samenleving, zo staat in de begroting waar Provinciale Staten op 10 november een besluit over nemen.

De economie groeit stevig en de samenleving gaat steeds verder open. Jan Markink zegt: “We hebben weer een perspectief naar de toekomst, we kunnen weer vooruitkijken.” Dat is te zien in de plannen voor het komend jaar. Er komt onder andere 2.6 miljoen euro voor het versnellen van woningbouw, 5 miljoen euro voor verkeersveiligheid, 300.000 euro voor de aanpak van droogte in de Achterhoek en 20 miljoen euro voor het ontwikkelen van emissiearme stallen. In totaal staat er voor bijna 1 miljard euro aan acties en subsidies op de begroting. Ook werd er extra geld uitgetrokken om urgente problemen zoals stikstof, de gevolgen van de coronacrisis en klimaatverandering aan te pakken.

D’ran

Voor de zomer maakte het college samen met Provinciale Staten de tussenbalans op in de Midterm Review (MTR): wat is er de afgelopen twee jaar bereikt en wat wil de provincie deze bestuursperiode nog doen en bereiken? Markink: “Een belangrijke conclusie was dat we voor hele grote en urgente opgaven staan. Nu het grootste deel van de coronapandemie voorlopig achter de rug lijkt, kunnen we aan de slag. D’ran dus.” De begroting 2022 vertelt hoe het college komend jaar gaat werken aan de in de MTR afgesproken ambities.

Begroting

In de jaarlijkse begroting staan de inkomsten en uitgaven voor volgend jaar met de daarbij behorende plannen. Ook worden de provinciale belastingen vastgesteld. De belangrijkste, de opcenten voor auto- en motoreigenaren, worden wederom alleen verhoogd met de inflatie.
Een deel van de nieuwe plannen voor volgend jaar is klaar voor uitvoering. Daarvoor wordt in deze begroting geld beschikbaar gesteld. In totaal gaat er voor 113,8 miljoen euro aan projecten en regelingen van start. Naast eerder genoemde voorbeelden trekt het college ook geld uit voor drie aangenomen moties. Naast extra geld voor het versnellen van woningbouw komt er ook 3 miljoen euro voor het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering en 2 miljoen euro voor het ondergronds brengen van hoogspanningslijnen.

Tekorten verwacht

Ondanks de extra investeringen geven Gedeputeerde Staten in de begroting een serieuze waarschuwing af voor de toekomst. Vanaf 2024 worden er namelijk tekorten verwacht. Grootste oorzaak is het lage rendement op het stamkapitaal. Daarnaast zijn er verschillende ontwikkelingen die deze tekorten mogelijk nog kunnen vergroten, zoals de herverdeling van het provinciefonds en de lopende discussie over de opcenten motorrijtuigenbelasting.
Komende tijd gaan Gedeputeerde Staten daarom de financiën herijken. Zo willen ze geld vrijmaken om deze verwachte tekorten op te vangen. Jan Markink: “We zijn gewend om een flink investeringsbudget te hebben, maar dat gaat de komende bestuursperiode drastisch veranderen.”

spot_img
Verder lezen

Meer deze week

0215395_Cor_en_Koos_Te_Gek_1.JPG

Vrouwenkoor Te Gek heel blij met nieuwe begeleider

BRUMMEN - Na een wekenlange zoektocht naar nieuwe begeleiding van het koor, waren bestuur en dirigent van Vrouwenkoor Te Gek bijna ten einde raad. Toen kwam er een verlossend telefoontje. De erg ervaren koorbegeleider organist/pianist Koos van Raaij meldde zich spontaan bij het bestuur van Te Gek. Koos had in

0215028_Seniorenwandeling_-_foto_Ton_Rothengatter_edt.jpg

Seniorenwandeling Huis te Eerbeek

EERBEEK - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen begeleiden woensdag 1 december een niet al te lange, informatieve wandeling. Deze is geschikt voor senioren die geen lange wandeling, maar wel graag een ommetje willen maken. De route is ongeveer 4 kilometer lang en voert over redelijk begaanbare paden van

0215880_Bernadette_Hakken_Libelle.jpg

Het Peukenmeisje Bernadette won Libelle Ster

ELLECOM - Ze begon in 2018 met een jaar lang peuken rapen. Inmiddels is Bernadette Hakken uit Ellecom al ruim drie jaar hard aan het knokken tegen plastic vervuiling. Haar inzet voor het milieu leverde haar onlangs de tweede plaats op in de Libelle Ster Verkiezing, waarmee sterke vrouwen in

0215326_Huldiging_jubilarissen_St_Caecilia.jpg

Huldiging en afscheid bij Con Spirito

LOENEN - Zondag 14 november was een bijzondere dag voor het R.K. Koor Con Spirito uit Loenen en Eerbeek. Het koor vierde het feest van St. Caecilia. Daarnaast zijn drie jubilarissen gehuldigd. Dat waren Hans Wilms, die 25 jaar lid van het koor is.Diny Brom en Tonnie Hurenkamp zijn beiden

0215976_kunstuitleen.jpg

Nieuwe Ruimte start met Kunstuitleen

VELP - Vrijdag 3 december start in de bibliotheek Veluwezoom aan Den Heuvel in Velp de Kunstuitleen van de stichting Nieuwe Ruimte, het podium voor beeldende kunst in de gemeente Rheden.

0215029_Kampioen.jpg

Bronckhorst zoekt kampioenen

GEM. BRONCKHORST - Ook dit jaar wil de gemeente Bronckhorst haar sportkampioenen huldigen. Ondanks dat wellicht verschillende kampioenschappen niet door konden gaan, wil de gemeente sporters die een kampioenschap behaalden graag in het zonnetje zetten. Inwoners die een persoon of club kennen die het afgelopen jaar op sportief gebied kampioen