woensdag 01 december 2021 | WEEK 48 |
HomeAlgemeenFoi. Foi: Trouwe hond…

Foi. Foi: Trouwe hond…

Foi. Foi: Trouwe hond…

Mo’j is heuren wat mien is verteld oaver un trouwe hond uut disse streek. Frans en zien hond wonen al joaren alleen in un huus. Noadat zien breur was estörven bleef hee alleen achter. Hee kon zich aardig redden. De hond was altied bie um. Doar had hee veel aardigheid van. Beien hadden ut goed noa de zin zo. Helaas alles veranderen toen Frans plotseling wat met zien gezondheid kreeg en dood ging. Zo van de een op de andere dag. De hond wat kats uut zien doen. Un kameroad van Frans besloat um de harder mee noa huus te nemmen. Hee kon d’r ok niet toe kommen um ut dier noa ut asiel te brengen. De hond had zo trouw zien baas bewaakt.
De harder wol wel met de kameroad noa zien huus maar kon d’r niks mee beginnen. Ut dier deed niks as janken en wol niet èten en drinken. Hee bleef maar liggen en droevig kieken. Hoe de man ok op um inproaten ut dier bleef maar treuren. De hond missen zien baas arg. “Dat kan niet langer zo”, zei hee tegen zien vrouw, “doar mot wiele wat an doen. Die hond geet nog dood als dat zo langer deurgeet. Hee mist zien baas. Gien wonder ze waren dag en nacht samen. Ik denk dat hee niet goed besef dat zien baas d’r niet meer is. Hee denk gewoon dat de baas um in de steek hef eloaten of zoiets. Ut klink gek maar ik geleuve dat ik die begrafenisondernemer maar is goa opbellen en um vroag of ik effen met Herta mag kommen. Ie kunt ut met dieren nooit weten hoe ze doar op goat reageren.”Dat ku’j wel doen, zei zien vrouw, “a’j niks doet geet ut beest dood, hee blif mar treuren”.
De man pakken de telefoon en bellen noa de aula. Die man had d’r best begrip veur, al had hee ut niet eerder eheurd. Iedereen moch afscheid nemmen van de overledene dus ok de hond. Ze mossen wel effen apart kommen en niet gelieke met anderen. Dat vond hee bèter.
Un paar uur later ging de kameroad met de hond noa de aula toe. Frans stond doar in un kamer opgebaard. De man liep met de hond noa binnen toe. Ut leek wel of Herta wist woar zien baas was. Hee liep rechtstreeks noa de kamer toe. De kameroad liet um zien gang maar goan. Herta liep un paar keer rond de kiste en janken wat. Hee roak bliekbaar bekende luch van zien baas. Ineens sprong hee op en keek in de kiste. Hee likken un paar keer zien gestorven baas in ut gezichte en begreep toen bliekbaar de toestand. Met de staart tussen de poten en de oren plat tegen de kop liep hee de kamer uut. De kameroad schoat ut gemoed hoas vol toen hee zag hoe ut trouwe dier reageren op de dood van zien beste baas. Hee wist noe dat hee um kwiet was. De man nam Herta mee noa huus. Vanaf dat moment fleuren de hond weer wat op. Janken deed hee niet meer. Hee liet zich anhalen. Bliekbaar wol hee net as un mens, die alleen op de wereld steet, toch weer wat van ut lèven maken…

Goed goan,
Martien,
de Platschriever uut Loenen

Wie un ander wil drieven mot zelf hard lopen

spot_img
Verder lezen

Meer deze week

0215244_Koffie.jpg

Online Walk en Talk

DOESBURG - Donderdag 25 november is er een online bijeenkomst van Walk & Talk, verzorgd door Bibliotheek West-Achterhoek. Bij deze koffiepauze voor werkzoekenden is iedereen welkom. Er is dit keer geen spreker, maar de deelnemers gaan met elkaar in gesprek over het zoeken naar werk. Zo kunnen zij elkaar tips

0215330_Retro_-station_Beekbergen_Lieren.jpg

Retrospectief: Station Lieren/Beekbergen

De Lokaalspoorweg Koning Willem III had vanaf Apeldoorn als eerste halte een station in Lieren. De halte was bedoeld voor het dorp Beekbergen, maar de spoorlijn kon niet dichter langs het dorp worden aangelegd. Bij het station, dat vanaf 1887 dienst heeft gedaan, was het een komen en gaan van

0215035_Happy_stones_Rhederhof.jpg

Samen happy stones maken

RHEDEN - In het kader van de Week van Respect hebben de leerlingen van basisschool De Rheder Enk in Rheden lessen gehad over dit thema. Ook brachten zij een bezoek aan Rhederhof, waar zij samen met de bewoners een actie met happy stones op touw hebben gezet. De bewoners en

Sintmuziek op carillon

DOESBURG - Zondag 5 december zal tussen 14.00 en 15.00 uur het carillon van de Martinitoren weer klinken. In het eerste deel van het programma klinken diverse stukken waarin bekende sinterklaasliederen zijn verwerkt, hoe kan het ook anders op deze datum? Ook komen alle bekende sinterklaasliedjes voorbij.

Nieuwe weg bij papierfabriek Eerbeek langs ‘t Haagje

EERBEEK - De provincie Gelderland wil een nieuwe weg aanleggen langs 't Haagje, bij papierfabriek Folding Boxboard Eerbeek, voormalig Mayr-Melnhof. Momenteel rijden veel vrachtwagens naar de fabriek over een weg die daar eigenlijk niet op is ingesteld. Dit zorgt voor onveilige verkeerssituaties en hinder voor omwonenden. "Met de nieuwe