woensdag 01 december 2021 | WEEK 48 |
HomeAlle-RegiobodeEen Stief Kwartiertje: Voortschrijdend inzicht

Een Stief Kwartiertje: Voortschrijdend inzicht

Een Stief Kwartiertje: Voortschrijdend inzicht

Voortschrijdend inzicht is een belangrijk begrip in onze samenleving, want het levert veelal het besef op dat bepaalde zaken anders moeten dan we ons voorgenomen hadden. Het allerbelangrijkste is echter dat we in staat zijn om dat hernieuwde inzicht ook in daden om te zetten. Het gaat dan niet alleen om herstel van verkeerde aannames in het verleden, maar ook om nieuwe en betere plannen. Vooralsnog moet het inzicht leiden tot herstel van allerlei dubieuze ontwikkelingen op deze aardkloot, want door de vooruitgang in de laatste decennia zijn we nu op weg van voorspoed naar rampspoed. Maar zolang er leven is, is er hoop, zegt de volksmond.
Voortschrijdend inzicht heeft ons ook bijzondere zaken gebracht. Zo is in de afgelopen week door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap de nieuwe bijbel uitgebracht, waarin de moeder van Jezus, Maria, weer in al haar hoedanigheden als maagd beschreven is. In de brontekst is Maria als maagd teruggevonden en weer geheeld. In de moslimwereld is herstel van het maagdenvlies een gelukzalige en daarmee tragedie mijdende ingreep, maar in de christelijke wereld schrijf je het gewoon anders op en is er een heikele kwestie opgelost. We kunnen zaken eenvoudig oplossen, als we dat willen.

Dat kan ook in onze regio. Brummen heeft daarin een voorbeeldfunctie; het gebeurt daar niet vaak, dus het mag genoemd worden. Een deel van de nieuwe wijk in Noordoost-Laag-Soeren moet op Brummens grondgebied gebouwd worden en dat gaf problemen op allerlei openbare voorzieningen als ook in de persoonlijke levenssfeer. Het zou zelfs zover kunnen komen dat de gemeentegrens dwars door een slaapkamer zou lopen en de echtelieden die grens zouden moeten oversteken om hun verbondenheid grenzeloos te bevestigen. De Brummense raadsleden hadden daar eerst geen boodschap aan, maar zijn tot inkeer gekomen. Brummen wordt iets kleiner, Rheden iets groter en Laag-Soeren ondeelbaar, zowel binnen- als buitenshuis.

Veel opmerkelijker is het Brummense besluit om geen windmolens op Brummens grondgebied te plaatsen. Van de oorspronkelijk 46 molens bleven er eerst 3 over en nu 0. De laatste twee beoogde plekken Hall en Cortenoever zijn van de kaart geveegd, gewoon een streep erdoor. De gemeente is tot het inzicht gekomen dat windmolens niet passen in het Brummens landschap aan de rand van de Veluwe en met haar landgoederen. Veel inwoners waren daar al eerder van overtuigd. Waar ze wel passen is nog een landelijke en vooral heikele kwestie. Het voortschrijdende Brummense inzicht is hoopvol, maar heeft wel gevolgen want de energiedoelen moeten gehaald worden, dus komen er meer velden met zonnepanelen. Maar wellicht schrijdt het inzicht nog verder voort, niet alleen in Brummen en gaat men met gezwinde spoed werken aan landschapsvriendelijke alternatieven.

De maagdelijkheid van de wereld zal niet hersteld worden door er een fraai vliesje overheen te spannen, er zal geen enkele tragedie door vermeden worden; de eerbaarheid van de aarde is reeds lang geleden verloren gegaan. Maar er moeten wel herstelwerkzaamheden plaatsvinden roepen alle wetenschappers en dat zeker met gezwinde spoed. De natuur doet wat het kan en reageert veel sneller dan de mens op veranderende omstandigheden, maar vraagt zich steeds vaker af waar nog eer te behalen valt. Daarentegen luistert de mens slecht, schrijft lange rapporten, houdt gloedvolle betogen, maakt alarmerende documentaires, neemt moties aan en vaardigt wetten uit, maar zet woorden niet of veel te traag om in daden, alle protesten en demonstraties ten spijt. Voortschrijdend inzicht levert vaak geen voortschrijdend handelen op, maar daar begint het wel mee.

Desiderius Antidotum

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0211613_Wil_Oosterwegel.jpeg

Vrijwilliger Wil met zijn hoofd in de wolken

DIEREN - In een paar seconden een snelheid van nul tot honderd kilometer per uur bereiken, dan in een hoek van 45 graden de lucht in en op vierhonderd meter hoogte wordt de lierkabel waaraan het zweefvliegtuig zit losgekoppeld. En dan? Zweven! Wil Oosterwegel uit Dieren en zijn clubgenoten van

0215308_huldiging.jpg

Eef Nijland gehuldigd voor 65-jarig lidmaatschap sc Doesburg

DOESBURG - Op zaterdag 30 oktober is Eef Nijland door Sportclub Doesburg gehuldigd. Eef is al 65 jaar lid van de club en heeft in die tijd vele rollen binnen de club ingevuld, waaronder die van jeugdscheidsrechter, tijdwaarnemer, coach en bestuurslid bij het zaalvoetbal. In bijzijn van zijn zoon, dochter

0215871_Samen_Eten.jpg

Maaltijd voor alleengaanden afgelast

DREMPT - De maaltijd voor alleengaanden in het Dorpshuis in Drempt, die gepland stond op woensdag 8 december, is afgelast. De maandelijkse maaltijd was net weer van start gegaan, maar de organisatie ziet zich genoodzaakt om in ieder geval de maaltijd in december weer af te gelasten. Wanneer ze weer

0214738_Age.JPG

Bewoners brengen renovatie Borgh Keppel in beeld

ELLECOM - Hans en Miranda Baakman zijn de tijdelijke bewoners van boerderij Borgh Keppel in Ellecom. Deze boerderij op is onderdeel van Landgoed Middachten en is waarschijnlijk een van de oudste boerderijen van ons land. Op dit moment wordt de boerderij grondig gerenoveerd. Hans gunt iedereen via de website van

0215029_Kampioen.jpg

Bronckhorst zoekt kampioenen

GEM. BRONCKHORST - Ook dit jaar wil de gemeente Bronckhorst haar sportkampioenen huldigen. Ondanks dat wellicht verschillende kampioenschappen niet door konden gaan, wil de gemeente sporters die een kampioenschap behaalden graag in het zonnetje zetten. Inwoners die een persoon of club kennen die het afgelopen jaar op sportief gebied kampioen