woensdag 01 december 2021 | WEEK 48 |
HomeAlle-RegiobodeEen Stief Kwartiertje: Toverwoord

Een Stief Kwartiertje: Toverwoord

Een Stief Kwartiertje: Toverwoord

Als er één modieus begrip is dat de oplossing moet brengen voor nagenoeg alle knellende vraagstukken op alle maatschappelijke gebieden, dan is het wel preventie. Het is het meest gevleugelde woord dat beleidmakers en managers van overheden, instellingen en organisaties in de strijd gooien om een goede en vooral gezonde samenleving te scheppen. Het is een woord met weerklank, heel veel weerklank. Het is daarom ook een toverwoord, want de mens wil nu eenmaal de hoop op herstel levend houden. Preventie is dus eerder een medicijn dan een voorbehoedmiddel.

Dat is ook precies waar het bij preventie wringt; het moet leiden tot herstel, het gaat in feite vaker over genezen dan over voorkomen, maar aangezien de volksmond ons al sinds mensenheugenis met de beste bedoelingen voorhoudt dat voorkomen beter is dan genezen, hebben we preventie tot toverwoord verheven. Het straalt daadkracht, visie en oplossingsgerichtheid uit oftewel beterschap. Door preventie zal het ons in de nabije toekomst beter gaan, het zal de samenleving beter laten functioneren; het is een gewild verkoopartikel, maar ook een verkooppraatje. In de gemeenteraadszalen klinkt het ook als een liedje dat permanent op herhaling staat.

De afgelopen week was het de week van de gezondheid en u voelt zich vast veel beter nu u een hele week minder gegeten, minder gerookt, minder alcohol gedronken en meer bewogen heeft. In alle gemeenten staat preventie hoog op de politieke agenda en in Rheden en Rozendaal heeft men zelfs een club opgericht om samen sterker en gezonder te gaan leven. Absolute voorwaarde is natuurlijk dat de Posbank openblijft, maar dit terzijde. Er komen acties die de inwoners moeten helpen zich beter in hun vel te voelen, fitter te maken, ook financieel, waardoor ze meer energie krijgen en niet in eenzaamheid vervallen. De overheid stelt er 40.000 euro voor beschikbaar en als het daarmee lukt is het een koopje. Uiteraard is het preventieakkoord een goed initiatief. De meeste mensen willen de wereld ook een beetje beter maken, de meeste mensen deugen immers. Maar deugen en gedragsverandering zijn twee werelden, die nog heel ver uit elkaar liggen.

Preventie wordt geacht te zijn gericht op de toekomst, maar gaat nagenoeg altijd over het verleden. En preventie gaat vooral over ‘te’. We zijn te dik, eten te veel en drinken te veel alcohol, we rijden en vliegen te veel, er zijn te weinig huizen, er is te veel vee en dus te veel stikstof en te weinig natuur, het klimaat verandert te snel, net als de temperatuur, het te droog of te nat of te warm en er zijn te veel recreanten en te veel zwijnen op de Veluwe. En er is te veel werk, maar te weinig vakmensen, er komen te veel migranten want er zijn te weinig opvangplekken, het land is te klein en te vol en er is te veel marktwerking opgetuigd door een overheid die te veel op zichzelf is gericht en nieuw beleid is te vaak herstel van te veel gemaakte fouten; het is allemaal te veel te, te, te.

Preventie is een vaccin dat bij alle beleidmakers en managers ingespoten zou moeten worden om resultaat te boeken, maar dat is niet haalbaar omdat individuele vrijheid nu eenmaal als een hoog goed beschouwd wordt; preventie is derhalve bijna altijd curatief in plaats van proactief. Maar als 80 procent van hen zich zou laten inspuiten met het preventievaccin dan zal de samenleving er een stuk gezonder uitzien. Het zou preventie tot een toverwoord maken, een mirakel.

Desiderius Antidotum

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0215418_schrijven.jpg

Ik vind: Knip

In de voorbereiding van het plan Traverse Dieren is ooit gesproken over een ‘knip’ in de Harderwijkerweg. Hiermee werd bedoeld dat de Harderwijkerweg tussen Dieren-Noordoost en Laag Soeren zou worden afgesloten voor autoverkeer. Reden voor die ‘knip’ was dat verkeer dat Dieren alleen gebruikt om er doorheen te rijden, deze

0215329_Foi_Foi.jpg

Foi,foi: Opa in de zörgen

Derk was de trotse opa van un kleinkind. Hee was d’r bar gek mee. Umdat de dochter körtbie wonen ging hee oaverdag nog wel is bie zien dochter an um met zien kleinkind te speulen. Hee was toch zo gek met zien kleinzoon. Kleine Robbie vond dit wel mooi. Hee

0215426_eten.jpg

Caleidoz opent de Huiskamer

DOESBURG - Op maandag 29 november opent de Huiskamer van Caleidoz om 9.30 uur voor het eerst haar deuren op Beumerskamp in Doesburg. Eenieder kan er terecht om een kop koffie of thee te drinken en gezellig te kletsen. Voor wie meer uitdaging zoekt, zijn er tal van activiteiten mogelijk.

0215157_Het_Rhedens.jpg

Verrassende ideeën voor de turnhal in Ellecom

ELLECOM - 230 leerlingen van Het Rhedens (vmbo, havo en vwo) in Dieren dachten na over een mogelijke invulling voor de monumentale turnhal in Ellecom. De vijf winnende teams mochten hun idee afgelopen dinsdag presenteren aan een jury onder leiding van wethouder Marc Budel van de gemeente Rheden. De opbrengst

0215842_schrijven__pen_op_papier.jpg

Write for Rights in Doesburg

DOESBURG / ANGERLO - Jaarlijks wordt rond 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, de actie Write for Rights gehouden door Amnesty International. Overal ter wereld worden brieven geschreven voor mensen die onterecht vastzitten of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. In

0214738_Age.JPG

Bewoners brengen renovatie Borgh Keppel in beeld

ELLECOM - Hans en Miranda Baakman zijn de tijdelijke bewoners van boerderij Borgh Keppel in Ellecom. Deze boerderij op is onderdeel van Landgoed Middachten en is waarschijnlijk een van de oudste boerderijen van ons land. Op dit moment wordt de boerderij grondig gerenoveerd. Hans gunt iedereen via de website van