woensdag 01 december 2021 | WEEK 48 |
HomeOpinieEen Stief Kwartiertje: Sapiens

Een Stief Kwartiertje: Sapiens

Een Stief Kwartiertje: Sapiens

De stijging van de gasprijs of het gekonkelfoes over het nieuwe oude kabinet of een veilige plek voor de vertwijfelde Nederlandse Afghaan ten spijt, in onze regio werd het nieuws nagenoeg volledig beheerst door de prangende vraag voor wie en van wie de Veluwe en met name de Posbank nu eigenlijk is. Moet het een diervriendelijk of mensvriendelijk stukje land worden? Moeten er delen worden afgesloten en ten gunste van wie? De vraag is Veluwe-breed, maar betrof voornamelijk het al dan niet afsluiten van de parkeerplaats van het hondenlosloopgebied bij het Rozendaalse Veld. Het smeulende vuurtje werd een uitslaande brand: Vicky werd ineens Fikkie. Vicky wordt weliswaar nog steeds tot de dieren gerekend, maar is inmiddels zo gedomesticeerd dat het als volwaardig gezinslid beschouwd kan worden. Hij luistert over het algemeen goed, kent zijn plek en weet hoe hij bij zijn baasje in het gevlij moet komen. We zouden hem kunnen zien als een animalia sapiens oftewel het denkende dier, waardoor hij verwant is aan de homo sapiens, de denkende mens.

Van wie of voor wie is de Veluwe c.q. de Posbank? Het is maar aan wie je het vraagt. De zwijnen hebben de afgelopen tijd de Veluwe goeddeels gekoloniseerd, want het is hen toegewezen als thuisbasis. Zwijnen zijn intelligente dieren en voorzagen dat de homo sapiens zou besluiten ten gunste van de animalia sapiens en zorgden voor gezinsuitbreidingen, zodat de nieuwe ruimte direct bevolkt zou worden. Dat bleek toch een misrekening. Ondanks hun goede voorgevoel – delen van de Veluwe worden afgesloten – werden ze toch als een soort gezien die de verhoudingen zou verstoren en werden ze het slachtoffer van de methode die de mens al sinds zijn ontstaan hanteert bij bedreigingen: hij elimineert de bedreiging. Afgelopen weken werden 4000 zwijnen afgeschoten.
De herten zagen het met lede ogen aan, onderwijl werd ook hun populatie behoorlijk uitgedund. Hun grootste probleem is dat na het burlen de drang tot paring niet in bedwang te houden is.

De wolven zijn nog steeds in een betrekkelijk klein aantal, maar als voorouder van ons denkende huisdier beschikken ze over een behoorlijke dosis werkende hersencellen. Vanaf een afstandje hebben ze de discussie over de heerschappij van het gebied gevolgd en besloten zich er niet direct mee te bemoeien: hun tijd zou nog wel komen. Ze waren uiteraard niet gelukkig met het feit dat een groot deel van hun voedsel door de mens werd neergeknald, maar ze weten dat ze slim genoeg zijn om hun kostje bij elkaar te scharrelen.
De bomen zien het allemaal met terughoudendheid aan. Ze zijn nogal standvastig, zeker ook in hun mening. Het zal onze tijd wel duren lijken ze te denken. Ze vrezen het dier niet, wel de mens met de kettingzaag.

In de discussie staat één stelling centraal: als we de Veluwe en dus ook de Posbank natuurgebied noemen, dan is het van de natuur. We vinden immers ook dat dorpen en steden van de mensen zijn. Dat laatste staat voor de dieren niet echt ter discussie, maar het probleem is dat de mens de natuur ook als zijn leefgebied heeft verklaard en meent dat hij van de intelligente primaten het meest ontwikkeld is en dus het best kan beredeneren wat goed en slecht is. Tja, daar zetten de zwijnen, wolven, herten en bomen hun vraagtekens bij en zelfs de honden op het Rozendaalse Veld vragen zich vertwijfeld af of ze wel hond mogen blijven.

Desiderius Antidotum

spot_img
Verder lezen

Meer deze week

Een Stief Kwartiertje: Vrijheid van vereniging

De vele V’s van de VVV staan voor Vereniging voor Vreemdelingenverkeer, maar in onze regio hebben we het liever over het Vriendelijke Volk aan de Veluwezoom, alleen moeten we ons daar niet veelvuldig in verliezen. Dat vriendelijke willen we zeker voor de vreemdelingen laten gelden, als die vriendelijkheid maar wederzijds

0215329_Foi_Foi.jpg

Foi,foi: Opa in de zörgen

Derk was de trotse opa van un kleinkind. Hee was d’r bar gek mee. Umdat de dochter körtbie wonen ging hee oaverdag nog wel is bie zien dochter an um met zien kleinkind te speulen. Hee was toch zo gek met zien kleinzoon. Kleine Robbie vond dit wel mooi. Hee

0215197_Gelders_Arcadie.jpg

Gelders Arcadië – Geschiedenis in verhalen

VELP - Geschiedenis leeft voort dankzij verhalen. Veelal zijn dat verhalen over grote namen en grote gebeurtenissen. In het boek 'Gelders Arcadië - Geschiedenis in verhalen' staan echter de verhalen van de 'gewone man'. 'Geschiedenis in verhalen' is een rijk geïllustreerd boek waarin het erfgoed binnen de gemeente Rheden wordt

0215035_Happy_stones_Rhederhof.jpg

Samen happy stones maken

RHEDEN - In het kader van de Week van Respect hebben de leerlingen van basisschool De Rheder Enk in Rheden lessen gehad over dit thema. Ook brachten zij een bezoek aan Rhederhof, waar zij samen met de bewoners een actie met happy stones op touw hebben gezet. De bewoners en

0215856_Christine_Teunissen__PrimBosman.jpg

Inzameling koffiepunten voor de regionale voedselbank

BRUMMEN/EERBEEK - In de maand december zamelt de Lionsclub Zutphen koffiepunten in van Douwe Egberts en Perla, het huismerk van Albert Heijn. De opbrengst van de inzamelactie wordt omgezet in gratis pakken koffie voor cliënten van de Voedselbank Zutphen, die onder andere actief is in Brummen en Eerbeek.