Duurzamer leven moeilijk? Helemaal niet!

0212189_Hamburger_en_patat.jpg
.

Dit is een gesponsord artikel

REGIO – Wil jij graag duurzamer leven maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Je hoeft heus niet in één keer je hele leven om te gooien. Ook met een aantal kleine aanpassingen kan je al veel verschil maken. We geven je in dit artikel een aantal tips.

Gebruik minder plastic
Er zijn tegenwoordig enorm veel producten op de markt zonder plastic. Denk aan shampoo bars, papieren wattenstaafjes, bamboe tandenborstels, etc. Door deze ontwikkeling wordt het ons steeds gemakkelijker gemaakt om te kiezen voor producten die geen plastic bevatten. Denk ook tijdens het boodschappen doen na over het verminderen van je plastic gebruik. Neem bijvoorbeeld altijd een eigen boodschappentas mee en verpak je groente en fruit niet in aparte plastic tasjes. Je kunt groente en fruit namelijk gewoon los meenemen of in een (door jou meegenomen) herbruikbaar tasje stoppen.

Koop je kleding zoveel mogelijk tweedehands
Is je kleding kapotgegaan? Gooi het niet zomaar in de prullenbak, maar probeer het eerst zelf te repareren of breng het naar de kledingmaker. Gooi überhaupt niet zomaar kleding in de prullenbak wanneer het niet meer past, maar geef het een tweede leven. Breng het naar een tweedehands winkel of verkoop het online. Heb je zelf iets nieuws nodig? Kijk dan altijd eerst of je het tweedehands ergens kan scoren. Dit is niet alleen duurzamer, maar ook nog eens veel leuker. Zo zie je vaak unieke items die niemand anders heeft, voor mooie prijsjes.

Kies voor de duurzame ondernemer
Bestel jij vaak eten? Kies dan voor de duurzame(re) horecazaak die geen plastic verpakkingen gebruikt. Er zijn enorm veel duurzamere alternatieven op de markt. Zo is een frietbakje of snackbakje van suikerriet of palmblad veel duurzamer dan plastic. Kijk ook bij het kopen van andere producten goed naar waar het vandaan komt en of het op een duurzame manier gemaakt is.

Eet minder vlees en zuivelproducten
Inmiddels is het algemeen bekend dat de vleesproductie slecht is voor het milieu. Wil je duurzamer leven? Dan is het goed om je vleesconsumptie te verminderen of helemaal geen vlees meer te eten. Wanneer we onze vleesconsumptie allemaal verminderen naar één of twee keer per week zal dit al veel veranderen. Niet alleen het nuttigen van vlees, maar ook zuivel is niet al te best voor het milieu. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven te vinden voor koemelk. Denk aan havermelk, amandelmelk en sojamelk.

Kies voor een duurzaam vervoersmiddel
Naast bovenstaande tips zijn er nog veel meer dingen die je gemakkelijk kan toepassen, voor een duurzamer leven. Denk bijvoorbeeld aan je vervoersmiddel. Laat de auto wat vaker staan en ga minder vaak op vakantie met het vliegtuig. Pak liever de fiets naar je werk en de trein naar je vakantiebestemming.
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.