dinsdag 07 december 2021 | WEEK 49 |
HomeAlgemeenBrummen focust zich op 100 hectare zonneparken

Brummen focust zich op 100 hectare zonneparken

GEM. BRUMMEN – Nu de optie windmolens de komende jaren uit beeld is, gaat de gemeente Brummen zich richten op zonne-energie. De gemeente denkt dat tot 2030 het realiseren van 100 hectare aan zonneparken haalbaar is. In een uitnodigingskader is aangegeven in welke gebieden zonneparken zouden kunnen komen en op welke voorwaarden. Nieuwe initiatieven worden getoetst aan deze richtlijn.

Voor dit uitnodigingskader is vooral gekeken naar het landschap, zegt wethouder Pouwel Inberg. Waar zijn mogelijkheden voor zonneparken? De gemeente is opgedeeld in zes zones, met elk een maximum hectares dat voor zonnepanelen kan worden gebruikt. Zo zou in de zone tussen Hall en Spankeren ongeveer 40 hectare beschikbaar zijn, en in de uiterwaarden 15 hectare. De geplande 100 hectare zou kunnen voorzien in ongeveer 20 procent van de energiebehoefte van Brummense huishoudens.

De gemeente stelt de komende jaren twee inschrijvingen open, waarin initiatiefnemers projecten kunnen voorstellen. In de eerste ronde kan 35 hectare worden ingevuld. De plannen worden getoetst aan de richtlijnen die in het Uitnodigingskader zon- en windenergie zijn opgenomen. Dit zijn bijvoorbeeld regels over hoe de zonneparken in het landschap moeten passen. Daarnaast wil het college dat zo’n park een dubbel doel dient en het landschap versterkt, bijvoorbeeld door hagen te planten of een kikkerpoel aan te leggen.
Ook participatie van omwonenden is een belangrijke voorwaarde. Niet alleen vooraf bij het opstellen van de plannen, maar ook later, als de zonneparken eenmaal draaien. “De omgeving moet kunnen profiteren van de opbrengsten van de zonnepanelen. Het is zeker niet de bedoeling dat de ontwikkelaar met de winst aan de haal gaat”, aldus Inberg.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0216356_Bibliotheek.jpg

Cultuurbedrijf RIQQ en Bibliotheek Veluwezoom zetten eerste stap naar fusie

REGIO - Cultuurbedrijf RIQQ en Bibliotheek Veluwezoom willen hun krachten bundelen en daarmee de kwaliteit en impact van kunst en cultuur in de regio versterken. Daarom gaan de culturele organisaties het komend jaar nauwer met elkaar samenwerken en willen zij op termijn fuseren.

0216414_duurzaamheid.jpg

Geld besparen op je energierekening

LOENEN - Huurders van Veluwonen kunnen op woensdag 8 december tussen 19.30 21.00 uur aansluiten bij een gratis online bijeenkomst over geld besparen op de energierekening. LoenenEnergie geeft tips en trucs over hoe dat moet. Monique Harmsen van Loenen Energie vertelt: "De bijeenkomst is speciaal voor huurders. Je krijgt informatie

0216537_Sinterklaas_2021groep.jpg

Voetbalpieten op bezoek bij vv Oeken

BRUMMEN - Zaterdag 4 december heeft vv Oeken bezoek gehad van wel twee heel bijzondere Pieten. Tijdens het trainen werden de jongste meiden en jongens verrast door twee heuse Blue White dynamite Pieten, die ook nog eens heel goed bleken te kunnen voetballen. Na gezellig meegetraind te hebben met de

0216320_Politie_-_rug_-_nieuw_uniform.jpg

Onder invloed achter het stuur

EERBEEK - De politie heeft maandag 29 november om 1.45 uur de bestuurder van een Peugeot personenauto gecontroleerd op de Volmolenweg in Eerbeek. De bestuurder bleek te veel te hebben gedronken en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.