donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeAlgemeenRetrospectief: Zwembad maar 17 jaar in gebruik

Retrospectief: Zwembad maar 17 jaar in gebruik

Op 1 juli 1950 kreeg Dieren een nieuw zwembad, gelegen tegen de uiterwaarden van de IJssel aan de Lagestraat. Volgens burgemeester Jan de Bruin (foto) bij de opening: ‘Een unicum in Nederland, omdat de zweminrichting zonder hulp van de overheid tot stand was gekomen’. Verantwoordelijk daarvoor was een stichting, onder aanvoering van Gé Breukink (Gazelle), Jan Schotsman (Edy) en Geldersch Nieuwsblad hoofdredacteur Ackerstaff. Laatstgenoemde overleed drie dagen later plotseling en zijn overlijdensadvertentie stond op de voorpagina van dezelfde krant als waarin het verslag van de feestelijke opening stond.

Het nieuwe zwembad verving het openluchtbad, dat voordien op dezelfde plaats had gelegen. Maar dat was een driehoek van aarden wallen, waarin het koude water van de langsstromende Ruiterbeek werd gepompt. De kleedhokjes moesten ieder jaar worden afgebroken vanwege het hoge water van de IJssel.
Vandaar dat in 1948 het plan werd opgevat een nieuw bad te realiseren. Het geld was afkomstig van renteloze leningen van een groot aantal bedrijven en particulieren. Gazelle, Edy en Hupkes stonden garant voor grote bedragen, maar bijvoorbeeld ook de Dierense huisartsen Prakken en Van Maanen deden een flinke duit in het zakje. Volgens de burgemeester in 1950 in zijn speech: ‘Een getuigenis van uitstekende gemeenschapszin’.

Het bad zelf was een ontwerp van architectenbureau Wesselo en Van Voorst uit Baarn, de bijgebouwen werden getekend door de Dierense architect Enklaar. Het zag er prachtig uit. Een diep en een ondiep bad en een pierenbadje voor de kleinsten. Keurige kleedhokjes, een zandbak en ligweide, een prieel voor de badmeesters en zelfs een kiosk voor entree en de verkoop van snoepgoed. ’s Ochtends werden zwemlessen gegeven en het bad was ook de thuisbasis van De Bevers, die tijdens hun waterpolowedstrijden op een flinke supportersschare mochten rekenen.

Lang bestond het bad niet. In de jaren zestig breidde Dieren enorm uit en besloot men een geheel nieuw gemeentelijk openluchtbad te bouwen, als onderdeel van sportpark Het Nieuwland. Het geld kon in die jaren niet op bij de gemeente en voor het pas 17 jaar oude bad aan de Lagestraat restte in 1967 niets anders dan sluiting.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit