donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeAlgemeenRetrospectief: Buurtschap Klein Amsterdam

Retrospectief: Buurtschap Klein Amsterdam

In een gebied tussen Loenen, Klarenbeek en Voorst ligt de kleine, maar hechte buurtschap Klein Amsterdam met ongeveer honderd inwoners. Daar leven de tradities en oude gebruiken bij rouw en trouw nog altijd voort. Ruim dertig gezinnen wonen er, waarvan de driehoek van wegen, de Heuvelderweg, Gravenstraat en Diederikweg, de kern vormt.
Buurtbewoners in dit gebied hebben nimmer precies vernomen waar de buurtschap haar naam aan te danken heeft. Men denkt dat hier vroeger enkele vrouwelijke Amsterdammers hebben gewoond en gewerkt ‘met rode lampjes’, maar later weer vertrokken zijn. Het maakt de Klein Amsterdammers niets uit. Ze wonen er rustig en samen gezellig in het groen.
Nog altijd heeft Klein Amsterdam een paar winkels. Jannie Huisman runt nog altijd (op hoge leeftijd) het kleine winkeltje. Men kan voor veel terecht in wat men noemt ‘De winkel van Sinkel’. Er is van alles te koop op huishoudelijk gebied, maar ook gereedschap en speelgoed. Haar man Frits was smid en werkte veel voor de boeren in de streek. Tegenover het winkeltje van Huisman is de winkel van Klein Hekkelder. Vroeger was het een kruidenierswinkel, maar tegenwoordig worden artikelen voor de tuin en dierenvoeder verkocht. Op deze plek is ook het veevoederbedrijf Klein Hekkelder gevestigd. Nazaten van dit zelfstandige familiebedrijf, dat negentig jaar geleden werd opgericht, runnen nog altijd de zaak.
Bij de boerderij De Diederik heeft eigenaar Korenblek in een voormalige varkenschuur een mooie feestzaal ingericht. Van heinde en verre kwam men hierheen een feestje vieren. De buurtschap heeft ook de wijngaard Gravendael aan de Gravenstraat. Sinds een paar jaar heeft Klein Amsterdam prima eigen wijnen.

De buurtschap heeft een hechte vereniging. Er is een bestuur, waarvan de voorzitter (meestal) ook de burgemeester is van Klein Amsterdam en soms ook officiële taken verricht. Jaarlijks is er een groot buurtfeest. Er is dan ook vogelschieten, waarbij de schutterskoning een jaar lang deze titel mag dragen. De laatste jaren kon dit door corona niet doorgaan.
Van bruiloften wordt hier vanouds nog veel werk gemaakt. ‘Groen maken’ is nog een traditie die hier in ere wordt gehouden. Meestal wordt de boog en vlaggetjes en roosjes op de vooravond van het feest aangebracht. Natuurlijk met een drankje. Ook is hier het ‘kraamschudden’ nog in gebruik bij geboorten.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit