donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeAlgemeenMissiekruis blijft in Klarenbeek op oude plek

Missiekruis blijft in Klarenbeek op oude plek

KLARENBEEK – Het Missiekruis tegenover Het Boshuis, de voormalige parochiekerk van Klarenbeek, krijgt geen nieuwe plaats op het kerkhof. Het blijft op de oude plek aan de boom waar het al 77 jaar te zien is. Dit heeft de Pastoraatsgroep en Locatieraad van de Geloofsgemeenschap O.L.Vrouwe TenHemelopneming besloten, omdat er vanuit de parochie, en daarbuiten, protesten kwamen tegen het plan om het Missiekruis een plaats te geven op de nieuwe gedenkplek op het kerkhof.

Een 82-jarige inwoner van Klarenbeek liet via een ingezonden brief in het Voorsternieuws weten dat hij het beslist niet eens is met de verplaatsing. Hij schrijft: “Het mooie Missiekruis, verweven met boom en natuur, is geplaatst op 4 juni 1944 tijdens de heftige strijd van de Tweede Wereldoorlog. Voor de hele gemeenschap had dit een enorme betekenis. En nog steeds. Al hebben de meeste Klarenbekers van nu dat niet meer meegemaakt. Veel wandelaars die er voorbij komen, kijken nog steeds opzij en zeggen dan vaak: ‘Wat is dat nog mooi’.” De briefschrijver meende ten onrechte dat het plan kwam van het bestuur van Het Boshuis. De Klarenbeker pleit er voor alles bij het oude te laten.
Antoon Driessen, ou- inwoner van dit dorp, woont nu in Lichtenvoorde. Hij hoorde ook van de voorgenomen verplaatsing en is ook teleurgesteld over dit plan. Driessen herinnert zich de plechtige onthulling op 4 juni 1944 nog als de dag van gisteren. Met rond die ceremonie een grootse zogeheten Missieoptocht, met voornamelijk kinderen in de fraaie (gehuurde) gewaden, jurkjes, pakjes, sarongs en strooien rokjes. Hij vindt dat juist daar de historische plek is voor het kruis.

De Pastoraatsgroep en Locatieraad schrokken van de emotionele reacties, die zowel schriftelijk als mondeling geuit werden. Het verplaatsen van het Missiekruis, dat al 77 jaar voor de ingang van de kerk/Het Boshuis hangt, heeft ongewild meer los gemaakt dat zij hadden kunnen vermoeden. Vooral vanwege de veiligheid en het waarborgen van de culturele waarde van het Missiekruis had men het kruis een plaats op de afscheidsplek op het kerkhof willen geven. Omdat het Missiekruis voor vele Klarenbekers sterk met de boom is vergroeid en die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, wil men het kruis daar laten hangen. Voor de afscheidsplek wordt naar een ander kruis gezocht.

Foto Martien Kobussen

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit