donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeBrummen-RegiobodeIk vind: Politiek ter overname; kan dat?

Ik vind: Politiek ter overname; kan dat?

De door mij gewaardeerde nestor van de Brummense gemeenteraad, Mame Douma, geeft er de brui aan. Na 12 jaar politiek te hebben bedreven zet hij nu zijn partij in de etalage. Democratisch Brummen (DB) wordt niet op Marktplaats geplaatst, is niet te koop, maar is voor iemand met een politieke bevlieging ter overname. Is bevlieging een ideologie?
Dit woord zegt onder meer dat dat een inrichting binnen een maatschappelijke groep betekent, een denkstroming is of een sociale klasse. Komend van de VVD en Lokaal Belang (LB) begon Mame Douma als DB zijn derde partij. Spoedig sloten twee niet-bekende LB-politici zich bij hem aan. Na een korte periode namen zij weer afscheid om als fractie Hofman-Kleverwal (alweer een partij!) verder te gaan. Mijn gerespecteerde Mame kwam wéér alleen te staan. Nu DB ter overname wordt aangeboden, komt de vraag om de hoek kijken welke ideologie hier gevolgd gaat worden.
Het kan ook anders. Zou het niet beter zijn dat sommige splinterpartijen zich opheffen omwille van de bestuurbaarheid van de gemeente? In Brummen zijn er nu 8 fracties op 20.000 inwoners, waarvan diverse partijen zelfs geen wethouder uit eigen gelederen kunnen leveren. Sommige politici zijn vooral bezig geweest zich af te splitsen om dan waarschijnlijk op te komen voor het platte eigenbelang. Het zou te prijzen zijn als zij zich wat meer inleefden bij samenwerkende senior-partijen. Die staan ook borg voor idealisme, dualisme en vernieuwing. PvdA en GroenLinks geven hier al een aanzet toe en het CDA heeft dat al jaren geleden gedaan (KVP-CHU-AR). Besturen wordt dan ook een stuk makkelijker.
Bovendien, wat heeft die politieke opdeling de laatste jaren extra gebracht in Brummen? De man/vrouw in de straat zegt pluchezitters te zien en veel partijruzies die rollebollend over straat gingen. Met populisme schieten we natuurlijk ook niets op. Als kiezer ga ik goed nadenken alvorens ik met het rode potlood mijn punt maak. Eén ding staat voor mij wél vast: niet splinteren!
Overigens wens ik mijn gewaardeerde Mame nog veel vlieguren toe die hij hoopt te maken op niet-politieke en niet-bevlogen ‘andere dingen’.

Bruno de Vries,
Eerbeek

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit