donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeDoesburg-RegiobodeIk vind: Ons Doesburg, geen Doosburg en geen Smeerburg

Ik vind: Ons Doesburg, geen Doosburg en geen Smeerburg

Ik worstelde me de afgelopen weken door bedrijfsplannen, zienswijzen, bezwaarschriften en andere publieke uitingen over het bedrijventerrein aan de Verhuellweg heen. Ik luisterde in Loc17 naar de voorlichting over milieu- en gezondheidseffecten. Hoe staat het met de veiligheid van de grote gastanken en aangemeerde gastankers? Dat alles begon op een nacht in mijn dromen rond te draaien. Beelden van rampen zoals in Moerdijk, Enschede en Beiroet vlogen langs. Ik schrok wakker.
Kan dat hier ook? Een boze ontslagen vrachtwagenchauffeur die in een kamikazeactie met zijn truck de gasttank inrijdt? Een ietwat aangeschoten binnenschipper die per ongeluk tegen de kade vaart waar de gastank ligt? Een verdwaalde terrorist die een aanslag in Duisburg had gepland, maar hem nu maar in Doesburg uitvoert? Ik geef toe: allemaal rampscenario’s. Ook dat hoort bij een zo ingrijpende wijziging van een bestemmingsplan: kijken naar de mogelijke gevolgen voor de bevolking van de stad, voor de stad zelf.
Mijn bezwaren tegen de verdozing, waardoor Doesburg landelijk de naam Doosburg dreigt te krijgen, vallen weg bij het nadenken over de mogelijke veiligheidsrisico’s en de vervuilingsrisico’s van de zo mooie Fraterwaard De Koepoortstraat moet geen Fijnstofallee worden. De Burgemeester Nahuijssingel moet geen Burgemeester Weghuissingel worden. Maar zover is het nog niet.We hebben, hoop ik, een wijze gemeenteraad die alle mooie geformuleerde visies over duurzaamheid en Doesburg op weg naar een groene stad om gaat zetten in concreet beleid.
Internationaal en nationaal begint het besef door te dringen dat er een enorme urgentie is als het gaat om het milieu , de gezondheid en de veiligheid van de bevolking. Ik hoop dat dat in ons mooie Doesburg ook tot een concreet milieu- en veiligheidsbeleid leidt, waarbij de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van de burgers samen met een bescherming van onze kostbare natuur centraal staat. Wellicht even een adem- en nadenkpauze? Dat geeft ook ruimte om als gemeenteraad over alternatieve intensieve werkgelegenheid na te denken. Ik ben benieuwd.

Bram Grandia,
Doesburg

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit