Home / Algemeen / Fietsexcursie door Havikerwaard tijdens de Dag van de IJssel

Fietsexcursie door Havikerwaard tijdens de Dag van de IJssel

DE STEEG – Op zaterdag 18 september is het de Dag van de IJssel. K3Delta en Landgoed Middachten verzorgen op deze dag een fietsexcursie door de Havikerwaard. Hierin wordt uitgelegd en getoond hoe het gebied wordt ontwikkeld door zandwinning en wordt een bezoek gebracht aan het eeuwenoude bronbos.

Vier jaar geleden begon de herinrichting van het zuidelijke deel van de Havikerwaard. Er wordt hier door middel van zandwinning een nevengeul langs de IJssel gerealiseerd. Zo komt er meer ruimte voor het water en wordt het natuurgebied uitgebreid. Door het gebied worden ook fiets- en wandelroutes aangelegd. Allemaal aspecten die bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de omgeving, het leven langs de rivier en landgoed Middachten.

De excursie start om 10.00 uur en duurt ongeveer 2,5 uur. Onderweg leren de deelnemers hoe de zandwinning op zonne-energie in zijn werk gaat, hoe dit het risico van hoogwater helpt verminderen en hoe hiermee de basis wordt gelegd voor natuurontwikkeling. Wie wil, loopt mee de zandklasseerinstallatie op en wordt getrakteerd op een fantastisch uitzicht over het gebied.
Vervolgens gaat het per fiets naar het bronbos op landgoed Middachten, een laatste restant van de eeuwenoude moerasbossen. In dit bos komt grondwater omhoog. Het water passeerde in het verleden allerlei kleilagen en heeft daardoor een unieke samenstelling. Zeldzame plantensoorten zoals slanke sleutelbloem, goudveil en knikkend nagelkruid zijn hiervan afhankelijk. De afgelopen tientallen jaren is het gebied helaas steeds verder verdroogd, waardoor zeldzame soorten dreigden te verdwijnen. Om het bronbos te behouden, maakte waterschap Rijn en IJssel samen met landgoed Middachten, de gemeente Rheden en de provincie Gelderland een plan om verdroging aan te pakken. En de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Deelnemers worden verzocht zich uiterlijk 15 september aan te melden via www.k3delta.nl/dagvandeijssel. Wie niet over een eigen fiets beschikt, kan dit aangeven. Er staat er dan eentje klaar op het startpunt aan de Havikerwaard 8a. Deelname aan de excursie is gratis.

www.dagvandeijssel.nl

Lees ook

Mediteren in de Dorpskerk

RHEDEN – Per 21 september gaat een nieuwe serie ‘mediteren op dinsdagavond van start in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.