donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeOpinieEen Stief Kwartiertje: Integriteit

Een Stief Kwartiertje: Integriteit

Het gaat zo goed met de economie in de regio, dat we alert moeten zijn dat niet juist in deze tijden de slechte eigenschappen van de mens komen bovendrijven. Ik moet erkennen dat mijn hand pijnlijk aanvoelt bij het opschrijven van het voorgaande, maar de gebeurtenissen van de afgelopen week zorgen ervoor dat de kramp er spontaan is ingeschoten. Op de Haagse burelen is het één grote struikelpartij dankzij onmiskenbare onvermogens om de meest elementaire behoeften en verlangens in gewoon menselijk handelen om te zetten, al is dat – toegegeven – niet altijd even gemakkelijk.
De economie draait als een tierelier en dan veronderstel je dat de grote opgaven van deze tijd met een goede en snelle aanpak door een fatsoenlijk en geschikt kabinet opgepakt worden, maar niets is minder waar. U kent ze inmiddels: de stikstofcrisis, de woningnood, de asielzoekers, de biodiversiteit en de veestapel etc. en daar hangt ook nog een grote dreigende klimaatwolk overheen. En voor het Haagse drama Afghanistan zouden we een geregistreerde tolk uit het buitenland moeten overkomen om het fatsoenlijk uit te leggen. Er spelen voortdurend andere zaken, bovenhuids en vooral eronder. Het hele land vraagt zich af: wie speelt welk spel, correspondeert de binnenkant met de buitenkant en wordt het eigen belang niet verkocht als algemeen belang?

Terug naar onze regionale economie, die groeit naar ruim 4,5 procent en doet het bij ons beter dan in het westen. De perspectieven zijn even goed als de uitdagingen groot zijn, dus is het van belang te bezien hoe het spel met de verschillende belangen hier gespeeld wordt.
De dijkverhoging bij de N317 bij Doesburg staat hier symbool voor. De dijk wordt verhoogd om de groeiplannen van Rotra en Ubbink te kunnen realiseren zonder dat de buurtbewoners last van het toenemende vrachtverkeer zullen hebben. Op zich klinkt dat redelijk en als alle partijen en betrokkenen het met elkaar eens zijn, dan is er niets op tegen. Het gaat er echter om of de belangen goed en eerlijk gewogen worden en de besluitvorming overeenkomstig plaatsvindt. Het gaat om integriteit, om rechtschapenheid, eerlijkheid en betrouwbaarheid en nog meer kwalificaties waar we zo gemakkelijk over struikelen. Integriteit betekent geen handjeklap in achterkamertjes.

En zo belanden we bij de bestuurscultuur in ons landje, een actueel maar heikel onderwerp. De heersende opvatting is dat die moet veranderen, maar verandering van een cultuur is een zaak van lange adem. Het is niet alleen landelijk, maar ook lokaal van belang. Gezien de grote uitdagingen waarvoor we staan is een nieuwe bestuurscultuur noodzakelijk, zegt men, maar integriteit moet de leidraad zijn van welke oude of nieuwe bestuurscultuur dan ook. Het gaat om wezenlijke vragen zoals: ten dienste van wie en wat worden er besluiten genomen en ten koste van wie en wat? Wat gebeurt er aan beide zijden van de dijk? Zit er nog ergens een duiker?

Overal zijn die vragen hoogst actueel en zeker nu in Doesburg. Als de Doesburgse bedrijven mogen uitbreiden, komt dat de werkgelegenheid ten goede aan Doesburg en de Doesburgers? Wat betekent het voor de natuur, voor de omgeving? Als het vrachtverkeer toeneemt, zitten er dan Doesburgers op de trucks of Oost-Europeanen? We kunnen niet meer zonder arbeidsmigranten, we hebben er steeds meer nodig. We zijn al een migratieland en onze medemenselijkheid vereist om arbeidsmigranten en echte vluchtelingen een (t)huis te bieden. In ons overvolle landje gaat welke groei dan ook altijd ten koste van iemand anders en iets anders. Op naar een integriteitscultuur.

Desiderius Antidotum

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit