donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeAlgemeenCentrumadviseur Eduard Plate gaat samen met SCBD voor toekomstbestendige binnenstad

Centrumadviseur Eduard Plate gaat samen met SCBD voor toekomstbestendige binnenstad

DOESBURG – Het professionaliseren van het bestuur van de SCBD. Met die opdracht startte Eduard Plate afgelopen maart als centrumadviseur van Doesburg. De afgelopen maanden ging hij in gesprek met de ondernemers, de gemeente en het bestuur om tot een advies voor betere samenwerking in de binnenstad te komen en zo samen te zorgen voor een toekomstbestendige binnenstad.

Eduard Plate was eerder directeur van AKO en is tegenwoordig zelfstandig werkzaam als centrum- en retailadviseur en programma manager. Zo schoot hij al eerder ondernemersverenigingen te hulp als centrummanager en adviseur van plaatsen als Hardenberg en Hasselt. In maart 2021 werd hij voor een jaar aangesteld door de Stichting Centrum Belang Doesburg (SCBD) om het bestuur en ondernemers te coachen.
De geschiedenis van de SCBD begint in 2015, de stichting werd opgericht en de reguliere ondernemersvereniging werd opgeheven. Het doel van de SCBD is het versterken van de economische aantrekkingskracht van de binnenstad van Doesburg.
De Doesburgse binnenstad heeft een belangrijke rol voor Doesburg en er werd besloten de invulling hiervan niet alleen aan de ondernemers over te laten, maar het veel breder te trekken. De culturele sector, gemeente, ondernemers en de vastgoedsector zouden in de SCBD gaan samenwerken, vertelt Eduard. “Na een paar jaar volgde de evaluatie en de ondernemers bleken best tevreden. Het ging best goed, maar de doelen van de SCBD waren vervaagd en vroegen om een nieuwe aanpak.”

Ontmoetingsplek

De afgelopen maanden sprak Plate met de ondernemers en de gemeente Doesburg en merkte dat de ondernemers best tevreden zijn, maar adviseerde dat vooral in de communicatie met ondernemers en samenwerking met de gemeente nog veel winst te behalen valt. “Het is niet altijd duidelijk wie wat precies doet en waar ondernemers terecht kunnen”, adviseert Plate. Een goede samenwerking is volgens hem wel essentieel voor een toekomstbestendige binnenstad. “De rol van de binnenstad verandert en dat vraagt om een andere aanpak. Het centrum is meer een favoriete ontmoetingsplek. Mensen willen meer dan alleen winkelen. Een binnenstad moet een goede mix van cultuur en winkels zijn. Waarbij toeristen, bereikbaarheid, verblijfswaarde en aanpak leegstand bijvoorbeeld belangrijk zijn. Dat vraagt samenwerken. ”

Plate verbaasde zich ook over de onduidelijkheid die er was over de financiering van de SCBD. “Een veelgehoord misverstand is dat er al zo veel geld naar het SCBD gaat vanuit de gemeente, dat klopt niet. 75 Procent van de financiering komt rechtreeks uit de reclamebelasting en die wordt betaald door de ondernemers zelf. Alleen de stadscoördinator Tamara Verheij wordt betaald via gemeente subsidie.”
En juist die stadscoördinator is volgens Plate onmisbaar voor de binnenstad. “Je moet iemand hebben die de kar trekt. Er zijn in totaal 112 ondernemers die in het SCBD zitten, de stadscoördinator is de verbindende factor tussen al die ondernemers en de oren en ogen van het bestuur. Ondernemers werken vaak al 60 uur in de week aan hun eigen bedrijf, dan heb je geen tijd om die taken ook allemaal nog uit te voeren.”

Knipje

De afgelopen maanden zijn er al stappen gezet in het aantrekkelijker maken van de Doesburgse binnenstad. “We hebben het hele jaar rond een aantrekkelijk programma opgesteld. Van het Doesburgse Knipje, dat overigens een groot succes is, tot vader- en moederdagacties en Doesburg ruimt op.” Die vele activiteiten in Doesburg vormen meteen een uitdaging voor de SCBD. “Er zijn handjes nodig bij het ontplooien van de acties en die zijn niet altijd makkelijk te vinden, omdat, zoals gezegd, de ondernemers vaak al veel tijd kwijt zijn met hun eigen bedrijf.”
De stichting zet daarom werkgroepen op om ondernemers zelf ruimte en vrijheid te geven om activiteiten te ontplooien. Zo kan iedereen doen waar hij of zij energie van krijgt. Ook worden er speciale brainstormsessies gehouden, waar ondernemers worden uitgenodigd ideeën uit wisselen.

Komende tijd presenteert de SCBD een plan voor een toekomstbestendige Doesburse binnenstad aan de gemeente, waar ook de bevindingen en adviezen van Eduard Plate in zijn meegenomen.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit