donderdag 28 oktober 2021 | WEEK 43 |
HomeCultuurBoek over Theo Colenbrander uitgebracht

Boek over Theo Colenbrander uitgebracht

DOESBURG – Onlangs heeft de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh / Streekmuseum De Roode Tooren een nieuw boek uitgegeven. Het is een zeer bijzonder boek geworden, getiteld ‘Theo Colenbrander (1841-1930), Nederlands eerste industrieel ontwerper, een biografie’. Burgemeester Loes van der Meijs kreeg het eerste exemplaar uitgereikt in de Colenbrandersalon van Streekmuseum De Roode Tooren

De publicatie werd samengesteld door Arno Weltens. Weltens deed ruim veertig jaar onderzoek naar Theo Colenbrander, zijn leven en zijn werk. Het boek telt maar liefst 224 pagina’s en is geheel in full-color uitgevoerd met ruim 180 afbeeldingen. De uitgave kwam mede tot stand dankzij financiële bijdragen van Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven, Stichting de Gestichten van Weldadigheid Doesburg en de Gemeente Doesburg.

Colenbrander werd op 31 oktober 1841 in de Kerkstraat te Doesburg geboren en overleed op hoge leeftijd op 28 mei 1930 te Laag-Keppel. Naast de geboorte en jeugd in Doesburg wordt in het boek uitgebreid stilgestaan bij zijn verblijf in Parijs tijdens de Wereldtentoonstelling van 1867, zijn werk als architect, de ‘transformatie’ van technisch tekenaar tot sierkunstenaar. Colenbrander was architect, boekillustrator, textiel- en behangontwerper en creëerde prachtige tapijten. Maar Theo Colenbrander is natuurlijk tot ver buiten onze landsgrenzen vooral beroemd geworden als keramiekontwerper voor onder andere de Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg, Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda en Plateelbakkerij RAM in Arnhem.
Het was een bijzondere man. Hij leefde zijn hele leven lang ‘uit een koffer’ en ging van hotel, naar pension of kosthuis. Colenbrander was altijd ‘onderweg’. Uiteindelijk keerde hij weer terug naar de Achterhoek en overleed op 28 mei 1930 in pension bij de familie Berenschot aan de Rijksweg in Laag-Keppel.

Het boek is te koop in de boekhandel en uiteraard in Streekmuseum De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13 te Doesburg. De verkoopprijs bedraagt 17,50 euro
Ook kan men het boek per e-mail bestellen (info@deroodetooren.nl), toegezonden per post zijn de kosten 20 euro.

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0212005_Sponsor_ACE.jpg

Nieuwe tassen voor Dames 2 Ace’19

ANGERLO - De dames van volleybalvereniging Ace'19 uit Angerlo/Doesburg speelde vrijdag 1 oktober een thuiswedstrijd in de gymzaal bij de Trompetter in Angerlo. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen de speelsters een nieuwe tas uit handen van sponsor Trentelman Schilderwerk in Bathmen. Voor Betty Sinay was er een mooie bos

Curling, kerstmarkt en droneshow tijdens eerste Eerbeekse Winter Weekend

EERBEEK - Twee keer moest de Eerbeekse kermis worden afgezegd. Geen feest, geen vogelschieten, geen vrijmarkt op Koningsdag. Het werd de leden van de Oranjevereniging te rustig en daarom bedachten zij een nieuw evenement: het Eerbeekse Winter Weekend, dat gaat plaatsvinden van vrijdag 10 tot en met 12 december.

Griezelen in Eerbeeks Screampark

EERBEEK - Ze kwamen doodenge situaties tegen, zondag in het Weberbosje in Eerbeek, maar deze kinderen lieten zich niet zo snel bang maken. Tijdens de wandeling door het Screampark kwamen zij langs tientallen spannende, mooie en griezelige scènes. De organisatie van Halloween Eerbeek kon dit jaar geen Ride organiseren, maar

0211714_Beursvloer.jpg

Beursvloer helpt verenigingen en stichtingen

DOESBURG - Maandag 1 november is er weer een beursvloer van de Doesburg Rhedense Uitdaging. Verenigingen of stichtingen die hier graag aan mee willen doen, maar hun vraag nog niet goed concreet krijgen, zijn welkom om op donderdag 14 oktober aan te sluiten bij de inspiratiesessie in Jongerencentrum 0313 in

Halloween Eerbeek in andere vorm, maar net zo spannend

EERBEEK - Geen Ride dit jaar, maar een andere invulling van Halloween Eerbeek. Drie weekenden lang kunnen bezoekers genieten van het
Skillspark, Screampark en de Scary Skelter Rally. Alles wordt weer uit de kast gehaald om het dorp in Halloween-sfeer te brengen. De decors en verlichting komen weer uit