zaterdag 27 november 2021 | WEEK 47 |
HomeDoesburg-RegiobodeIk vind: Ramp in Doesburg

Ik vind: Ramp in Doesburg

Doesburg stevent af op een ramp. Letterlijk. Wat is er aan de hand? Het Doesburgse College van B&W diende een voorstel in om het bestemmingsplan voor het industrieterrein aan de Verhuellweg te wijzigen. Van industriegebied categorie 3.2 naar 4.2, voor zware en vervuilende industrie. Bijvoorbeeld fabrieken voor verwerking van vlees- en visafval. Of fabrieken voor smeerolie, verf of lak. Stinkende chemische troep, vlak naast woongebieden. Met grote risico’s: opslag van giftige of gevaarlijke stoffen zoals kunstmest, of explosies. Je vraagt je af waarom B&W dat wil.
Het Zwitserse transportbedrijf Kuehne + Nagel (vroeger Rotra) wil graag uitbreiden. Dat lukt op dat te kleine terrein niet. Dus Kuehne + Nagel vertrekt op een dag. Dan komt er ruimte en kan het Gemeentebestuur de vestiging van gevaarlijke of giftige industrie niet tegenhouden.
Inmiddels is op het terrein een grote LNG-gastank gebouwd, waar containerschepen kunnen tanken. LNG zit niet in de Doesburgse grond. Het gas wordt aangevoerd met tankwagens of bulkschepen. Nu al meren dat soort schepen af aan de IJsselkade. De tankauto’s komen over de weg, de N317. Ik zou niet blij zijn als ik aan de Lindenwal of in de Koepoortstraat woonde.
Een industrieterrein van de categorie 4.2 moet minstens 200 meter van een woonwijk liggen. Die regel wordt overtreden. Binnen die 200 meter liggen heel veel woningen, een verpleeghuis en een kinderopvang. Natuurlijk is zo’n industriegebied aan alle kanten veilig. Ja, natuurlijk – dat dachten ze tien jaar geleden in Moerdijk ook. En voor wie het vergeten is: denk ook maar eens aan de haven van Beiroet. Overdreven? Boem is ho.
Er is nog veel meer te zeggen over zaken als overlast door stank, geluid of fijnstof. Je kunt je zorgen maken over kwetsbare natuur aan de andere kant van de haven. Allemaal waar. Het meest verontrustend vind ik dit: je mag van je overheid verwachten dat die alles doet om de burgers te beschermen. Het Doesburgse gemeentebestuur doet precies het omgekeerde. Je hoort de argumenten al aankomen: werkgelegenheid, economische groei, belang van Doesburg, enzovoort.
Echt waar?
Begin september besluit de gemeenteraad over dit rampzalige plan. De raad kan het tegenhouden. Ik wens de raadsleden veel wijsheid.

Ruud Smit,
Doesburg

spot_img
Verder lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer deze week

0215310_bezoek_bruidspaar_Robben_Peters_LR.jpg

Van Hedel bezoekt 70-jarig bruidspaar Robben-Peters

BRUMMEN - "Een uitzonderlijke prestatie. Maar veelzeggend over de oprechte liefde voor elkaar." Woorden van burgemeester Alex van Hedel tijdens zijn bezoek aan het 70-jarig bruidspaar Robben-Peters uit Brummen op woensdagmiddag 17 november. Namens het gemeentebestuur feliciteerde de burgervader het platina bruidspaar en ontving het stel een passende cadeaubon en

0214425_Weghalen_bloembakken.jpg

Bloembakken in winterslaap

BRUMMEN - Na een minder warme en vooral natte zomer hebben de vrijwilligers van de Werkgroep Groen van de Dorpsraad Brummen de bloembakken van het Marktplein weer opgehaald. Door de vele regenval van de afgelopen tijd waren de bakken letterlijk doordrenkt. Het water geven is de laatste tijd dan ook

Jeugdtekeningen bij Tuin van Sjef

VELP - Zondag 28 november is de bezoekersruimte van de Tuin van Sjef in Velp geopend. Hier zijn de prachtige kunst en jeugdtekeningen van Sjef van der Molen te bekijken. Er dient een afspraak gemaakt te worden. Dit kan via tel.06-28937906.

0215398_Gerrit_Willems_60_jaar_muzikant_4.JPG

Erelid bij Eendracht

EERBEEK - Onlangs werd erelid Gerrit Willems van muziekvereniging Eendracht in Eerbeek gehuldigd voor zijn 60-jarige muzikale loopbaan. Vele jaren geleden startte Gerrit als trompettist bij de drumfanfare van Eendracht. Hij was enkele jaren bestuurslid en toonde zich één van de drijvende krachten achter wat later het Lego-orkest werd en

0215394_Barry_Green___Dick_de_Graaf_-_foto_Dirk-Jan_Alblas.jpg

Spannende improvisaties van Dick de Graaf en Barry Green

DOESBURG - Op vrijdag 26 november brengt het duo De Graaf & Green vanaf 20.00 uur spannende en virtuoze improvisaties bij Podium Doesburg. Uitgangspunt daarbij zijn eigen composities van Dick de Graaf en arrangementen van muziek van Bach, Schubert en Paul McCartney. Op zijn nieuwste album is hij te horen

0215247_Voorlezen.jpg

Voorlezen bij Ons Raadhuis

VELP - Het voorleesteam van Jansen & de Feijter leest vanaf vrijdag 26 november elke vrijdag voor bij Ons Raadhuis in Velp. Tussen 11.15 en 12.15 uur wordt steeds verder gelezen in het boek Het geluk van de wolf van Paolo Cognetti, net zolang tot het uit is. Aan het