Home / Algemeen / Provincie wil stap maken naar meer openheid

Provincie wil stap maken naar meer openheid

REGIO – De provincie Gelderland gaat onderzoeken hoe zij meer open kan worden over haar beleid en de gemaakte keuzes. Onder andere door de komst van de Wet Open Overheid is er de laatste tijd ook bij Gelderland meer aandacht voor dit thema.

De provincie gaat daarom de komende tijd stapsgewijs zorgen voor meer transparantie en een betere toegankelijkheid van de informatie door meer documenten proactief openbaar te maken en te kijken naar de informatiehuishouding en de omgang met WOB-verzoeken.
De provincie beschikt over een grote hoeveelheid informatie. Voor een overheid die meer open wil zijn, is het belangrijk dat zij goed in beeld heeft waar informatie staat opgeslagen en hoe deze toegankelijk gemaakt kan worden. Net als bij het Rijk kan deze informatiehuishouding bij de provincie worden verbeterd.De provincie gaat ook kijken naar de omgang met WOB-verzoeken, of WOO-verzoeken zoals ze onder de nieuwe wet zullen heten. Markink: “Momenteel maken we ruim gebruik van de mogelijkheden die de wet biedt om interne discussies te beschermen, maar we gaan kijken of we daar meer open in kunnen zijn”, aldus gedeputeerde Jan Markink. Ook onderzoekt de provincie hoe ervoor gezorgd kan worden dat Wob-besluiten ouder dan 3 maanden beter te vinden zijn.

Komend jaar wordt de huidige Wet Openbaarheid van Bestuur vervangen door de Wet Open Overheid. Deze wet verplicht overheden onder andere om meer documenten actief openbaar te maken. De provincie heeft al een eerste stap gezet door GS brieven actief openbaar te maken. “Ambtenaren moeten intern discussies kunnen voeren zonder bang te zijn dat alles automatisch openbaar wordt, maar we moeten ook minder huiverig zijn om onze discussies en dilemma’s te laten zien aan de samenleving. De nieuwe Wet Open Overheid sluit goed aan bij dat idee.”
Uit de inventarisatie zal blijken welke maatregelen nodig zijn. Daarvoor wordt een plan van aanpak gemaakt. Dit moet voor de invoering van de Wet Open Overheid in uitvoering zijn.

Lees ook

Voorspoedige herstart buurtbus

SPANKEREN – In de twee maanden dat de buurtbus Spankeren-Dieren weer mag rijden, maken meer …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.