Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Niets doen

Een Stief Kwartiertje: Niets doen

Chillen is in modern Nederlands het lummelen van jongelui; een beetje rondhangen, een beetje ouwehoeren, elkaar een beetje uitdagen; kortom, niets doen, alles heel relax. Voorheen hadden we daar straathoeken en portieken voor, later werden het hangplekken met soms de luxe van een al dan niet gesubsidieerde overkapping en in de Achterhoek was het even een rage om een afgekeurde caravan tot ontmoetingsplek te verheffen totdat het een bierkeet werd en er ingegrepen werd. De meest gewilde chillplek is tegenwoordig de container. De jongeren uit Doesburg willen er eentje, want de buren in Steenderen en Bronckhorst hebben die ook en het schijnt dat je in een container tot het ultieme chillen te komen; het ultieme niets doen. In Bronckhorst is men er zelfs positief over.

De gemeente Doesburg wil er nog niet aan. Natuurlijk speelt daar de beroerde financiële situatie van de gemeente een rol, maar er gaan geruchten dat dit een gezocht argument is om maar niet een min of meer gedoogde alcohol- en drugsgelegenheid te financieren; vooralsnog kan er nog geen barrel van een container af. Daarbij komt dat Doesburg al een gesubsidieerde hangplek heeft in de vorm van een jongerencentrum, maar gesubsidieerd betekent dat er toezicht is en de jongeren hangen de logische stelling aan dat niets doen juist geen toezicht vereist.
Die logica is zelfs tot het stadhuis doorgedrongen en de ambtenaren gaan samen met het college en de raadsleden in conclaaf – door sceptici een vorm van veredeld chillen genoemd – om te bezien of er ergens op een verlaten industrieterreintje nog een oude barrel is op te duiken, die dan door de jongelui zelf gefatsoeneerd moet worden – voor wat hoort wat – en die daarna een heel eigen leven zal gaan leiden op zijn zwerftocht door het oude stadje.

Uiteraard zullen er dan protesten van buurtbewoners komen die al op voorhand overlast ervaren als de container te dicht bij hun huizen staat, maar ook als die geheel uit het zicht ergens geparkeerd staat zal men zich beangstigd afvragen wat daar allemaal wel of niet gebeurt. De jongeren zullen deze bezwaren met jeugdig gemak wegwuiven, want er gebeurt niets, zeggen ze, want niets doen is hun enige bezigheid.
Veel Doesburgers vragen zich natuurlijk af waarom ze voor niets doen een oude container nodig hebben. Ze wijzen daarbij wellicht op de aanpak van de moslimgemeenschap in het stadje, die een eigen ruimte voor jongelui bouwt aan de moskee; lekker chillen onder de bezieling van de profeet, al zullen de jongeren wel het gevoel hebben dat de imam over de schouders van de profeet meekijkt.

De grote vraag in deze verwarrende tijden is natuurlijk of niets doen ook voor het coronavirus geldt. Het OMT is daarover niet geraadpleegd, maar het antwoord lijkt op voorhand duidelijk, want op een jeugdkamp van de Protestantse Gemeente Rheden tijdens Hemelvaart is gebleken dat een groot deel van de kinderen en enkele leiders besmet zijn geraakt. Bijeenkomsten van jongelui is een uitgelezen plek is voor virussen om er ook rond te hangen. Virussen kennen het begrip chillen niet, want niets doen is voor virussen een kwelling. Als er een container komt, mag deze geen virushaard worden.

Jongeren moeten zelf aan de bak en zich niet te afhankelijk opstellen. Het wringt immers als de gemeente iets moet doen voor hun niets doen. Jongeren moeten zelf ook iets doen, anders zullen ze door de Doesburgers van ledigheid beticht worden en chillen over duivelse oorkussens is niet vet.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Ik vind: Toekomstvisie Doesburg?

Tijdens de commissievergadering van donderdag 10 juni is er gesproken over het vaststellen van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.